Прем’єр Греції став на захист розвідувальної служби після скандалу з прослуховуванням

П'ятниця, 26 серпня 2022, 16:24

Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс став на захист роботи розвідувальної служби на тлі скандалу з прослуховуванням телефонних розмов, заявивши, що її діяльність є важливою для безпеки країни, хоча і назвав помилковим кроком прослуховування телефону опозиційного політика.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Ekathimerini.

Виступаючи під час парламентських дебатів, скликаних головною опозиційною партією щодо прослуховування політиків і журналістів, Кіріакос Міцотакіс сказав, що "ніщо не повинно ставити під сумнів цю цінну галузь держави".

Парламент достроково повернувся після літніх канікул для дебатів, скликаних головною опозиційною партією СІРІЗА після того, як стало відомо, що Нікос Андрулакіс, голова третьої за величиною політичної партії Греції, перебував під наглядом протягом трьох місяців минулого року, коли він балотувався від своєї партії ПАСОК.

Міцотакіс, якого чекає переобрання наступного року, наполягає, що він не знав про прослуховування Андрулакіса, і що він би не схвалив це, якби знав. Національна розвідувальна служба Греції підпорядковується безпосередньо офісу прем’єр-міністра.

"Коли мені про це повідомили, я без вагань сказав, що це неправильно", — сказав Міцотакіс під час вступної промови в парламенті в четвер. Він не розкрив причини стеження за Андрулакісом, посилаючись на питання національної безпеки, але наполягав, що прослуховування було законним, і закликав Андрулакіса звернутися з цим питанням до грецьких або європейських судів, якщо він не погоджується.

Лідер СІРІЗА Алексіс Ципрас різко розкритикував те, як Міцотакіс вирішив цю проблему, звинувативши його в злочинній поведінці і закликав його піти у відставку.

"Ви юридично, політично, але насамперед морально зобов’язані … повідомити, чому ви стежили за тодішнім європейським депутатом, а нині головою третьої за величиною партії в Греції", – сказав Ципрас.

Скандал уже призвів до відставки голови розвідувальної служби Панайотіса Контолеона та генерального секретаря офісу прем’єр-міністра Григоріса Дімітріадіса.

Тримісячне прослуховування телефону Андрулакіса з вересня 2021 року було виявлено після того, як Андрулакіс, як член Європейського парламенту, був поінформований службою кібербезпеки Європейського парламенту, що він став об’єктом спроби прослуховування шпигунського ПЗ Predator.

Раніше повідомлялося, що Європейський парламент співпрацюватиме з грецькою владою у розслідуванні державного стеження за грецьким євродепутатом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: