НАТО і США мають посилити присутність в Арктиці через Росію – Столтенберг

Неділя, 28 серпня 2022, 16:52

Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг вважає, що НАТО і Сполучені Штати мають посилити присутність в Арктиці на тлі зростання військової активності Росії в регіоні.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Столтенберг заявив у коментарі Welt am Sonntag.

"НАТО має посилити свою присутність в Арктиці", – вважає генсек Альянсу, не уточнивши, що має на увазі.

Кілька днів тому Столтенберг під час візиту до Канади зазначив, що можливості Росії на Крайній Півночі є стратегічною проблемою для НАТО, і Альянсу потрібна сильна союзницька присутність в арктичному регіоні.

Арктика є сферою інтересів для низки країн: США, Данії, Фінляндії, Ісландії, Канади, Норвегії, Швеції та Росії.

Діяльність Арктичної ради буде частково відновлена, але без участі Росії

Її значення зростає через зміну клімату. Хоча потепління в регіоні може мати катастрофічні наслідки для глобального рівня моря, зменшення льоду відкрило нові судноплавні шляхи та створило можливості для видобутку енергії.

Завдяки своїй довгій арктичній береговій лінії Росія впливає на регіон зокрема шляхом розширення своєї військової присутності. Так, Москва анонсувала відкриття радянських арктичних військових баз і встановлення там сучасної зброї, зокрема надзвукової.

Китай також заявляє про свої інтереси в Арктиці, називаючи себе "приарктичною державою" та шукаючи шляхів розширення свого доступу з економічних та інших причин.

Як повідомлялося, Сполучені Штати планують заснувати нову посаду посла з особливих доручень, зосереджену на Арктичному регіоні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.