Глава МЗС Естонії відкинув аргументи Шольца проти заборони в’їзду росіянам

Понеділок, 29 серпня 2022, 11:33

Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу вважає недостатнім аргумент німецького канцлера Олафа Шольца, що заборона видачі віз всім росіянам ускладнить життя російським дисидентам.

Про це, як пише "Європейська правда", він сказав в інтерв’ю Welt.

"Я не можу цього прийняти. Естонія вже почала припиняти видачу шенгенських віз. Проте ми продовжуємо видавати гуманітарні візи, роблячи винятки, наприклад, у разі вказівки певних приватних причин, таких як відвідування похорону. Противники режиму все ще можуть приїхати до нас. Вам завжди раді", - заявив Рейнсалу.

Він наголосив, що громадяни країни-агресора, яка чинить геноцид в Україні, не повинні відпочивати в Європі, робити покупки і обходити санкції.

"Ми повинні дати сигнал, що відповідальність несуть не тільки російські солдати, але й російське суспільство. Їхня стриманість дає змогу вчиняти злочини на українській землі", - сказав естонський міністр.

Крім того, за його словами, є ще й аргумент національної безпеки.

"В Європі війна, і ми часто не знаємо, хто саме до нас їде. Можливо, ми не є стороною війни, але Росія сприймає нас як супротивників. Ми можемо стати об'єктом шпигунства та диверсій. Ми повинні цьому запобігти", - заявив Рейнсалу.

Нагадаємо, за словами глави європейської дипломатії Жозепа Борреля, міністри закордонних справ Європейського Союзу, які зустрінуться пізніше цього тижня, навряд чи одностайно підтримають заборону на візи для всіх росіян.

Як повідомлялося, міністри закордонних справ країн Європейського Союзу під час неформальної зустрічі в Празі готуються підтримати призупинення угоди про спрощений візовий режим із Росією, що обмежить можливості для росіян їздити в країни ЄС.

Країни Балтії, Польща та Фінляндія активно виступають за повне припинення видачі віз громадянам Росії в ЄС. Натомість Німеччина, залежні від туризму країни Південної Європи й топ-дипломат ЄС Жозеп Боррель виступили проти такого кроку.

Раніше стало відомо, що пропозицію про призупинення візової угоди з РФ висунула саме Чехія як компромісний варіант. Цей крок передбачає збільшення візового збору з 35 до 80 євро, а також збільшення часу для обробки візових заяв і кількість необхідних для цього документів

Неформальне засідання міністрів закордонних справ країн Євросоюзу відбудеться у Празі 30-31 серпня.

Читайте також: Європа без росіян: як переконати держави ЄС закрити кордон для громадян РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: