Вучич заявив, що Косово хоче втілити свої інтереси на тлі "істерії довкола України"

Середа, 3 серпня 2022, 08:59

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що два дні тому ситуація у регіоні була "за крок від катастрофи", та звинуватив Косово у спробах реалізувати свої інтереси на тлі "істерії довкола війни в Україні".

Про це він сказав в ефірі РТС, пише "Європейська правда". 

Вучич заявив, що у неділю-понеділок ситуація у Косово і Метохії була "за крок від катастрофи" і її ледве вдалося уникнути. 

"Корінь проблеми у тому, що дехто у регіоні вважає, що зараз, на тлі загальної істерії довкола війни в Україні, можна реалізувати свої інтереси", - сказав президент Сербії.  

Він повідомив також, що у середу має говорити з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом та вже з десяток разів за дні загострення говорив зі спецпредставником ЄС з питань діалогу Сербії та Косова Мирославом Лайчаком.

Крім того, президент Сербії підтвердив, що поїде 18 серпня до Брюсселя на зустріч із представниками Косова, хоча нічого не очікує від цих переговорів. 

Вучич також прокоментував припущення про напад Сербії на Косово, де знаходиться контингент НАТО, заявивши, що це абсолютно нереальний сценарій. 

Нагадаємо, у неділю косовські серби у прикордонних із Сербією муніципалітетах спорудили барикади на дорогах та навіть обстріляли поліцейських. Протести почалися у зв'язку з черговою спробою Косова зобов'язати користуватися лише косовськими документами та автономерами державного зразка, а не сербськими чи нейтральними, якими воліють користуватися на півночі Косова – території, населеній етнічними сербами. Сербія привела свою армію до стану бойової готовності, погрожуючи силою захистити косовських сербів.

В ніч на 1 серпня косовський уряд після зустрічі з послом США Джеффрі Говенієром відтермінував дію нових правил до 1 вересня.

Детальніше про останнє загострення у Косові - у статті Шантаж барикадами: чи почнеться війна між Косовом та Сербією та як варто діяти Києву.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.