Прем’єр Ірландії – про скандального листа дружини президента щодо України: кожен має право на свою думку

Середа, 3 серпня 2022, 19:44

Прем’єр-міністр Ірландії Міхал Мартін у середу прокоментував листа дружини президента країни Сабіни Гіґґінс, у якому вона закликала Україну погодитися на "припинення вогню і переговори" з Росією.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RTÉ.

"Усе потрібно поміщати в контекст. Ми живемо в демократії, і люди мають право на свою думку", – сказав Мартін, додавши, що позиція дружини ірландського президента щодо війни в Україні досить чітка.

"Сабіна Гіґґінс прояснила ситуацію щодо своєї заяви. Я думаю, що президент також, чесно кажучи, повторив своє рішуче засудження російського вторгнення в Україну. Позиція уряду Ірландії була послідовною з самого початку і залишається такою, що вторгнення є як незаконним, так і аморальним і є жахливим актом проти народу України", – запевнив прем’єр.

Нагадаємо, ще 27 липня The Irish Times опублікувало листа Сабіни Гіґґінс, де вона закликала Україну "погодитися на припинення вогню і проведення переговорів" з Росією, а також висловила обурення матеріалом видання, який "не заохочував до будь-яких переговорів до припинення вогню, які можуть призвести до мирного врегулювання між росіянами, українськими силами і сепаратистами".

Після цього посол Росії в Ірландії Юрій Філатов підтримав листа Гіґґінс, заявивши, що його позиція відповідає російській.

Ситуація викликала скандал в Ірландії. Президента Майкла Гіґґінса закликали "чітко висловити рішучу підтримку" народу Ірландії Україні після того, як його дружина написала суперечливий лист про війну.

Сама Гіґґінс у вівторок вперше публічно відповіла на критику її листа, заявивши, що "від самого початку рішуче засуджувала незаконне російське вторгнення в Україну і можу відчувати лише розчарування через те, що люди бачать щось неприйнятне у проханнях про мир та переговори".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: