ЄСПЛ не втручатиметься у справу 12-річного британця, якого мають відключити від системи життєзабезпечення

Середа, 3 серпня 2022, 22:28

Європейський суд з прав людини в середу відмовився втручатися в рішення британських судів, які постановили відключити 12-річного Арчибальда Батерсбі від системи життєзабезпечення всупереч бажанню його батьків.

Про це йдеться в рішенні ЄСПЛ, із яким ознайомилась "Європейська правда".

Суд вирішив не оголошувати тимчасові заходи, про які клопотали батьки Арчі й ухвалив, що їхні скарги не можуть бути прийняті до розгляду.

"Узявши до уваги всі наявні матеріали справи й власну юрисдикцію для розгляду клопотання, Суд вирішив, що умови прийняття клопотання, передбачені статтями 34 і 35 (Європейської конвенції про права людини) не були виконані", – зазначається у висновку.

Тому ЄСПЛ "не буде втручатися в рішення національних судів і дозволить відключення (Арчі Батерсбі) від системи життєзабезпечення". Таким чином, зникла фактично остання юридична перепона, якою могли скористатися батьки Арчі для того, щоб перешкодити виконанню рішення британських судів.

Нагадаємо, батьки Арчі знайшли його непритомним на підлозі дому 7 квітня із дивним символом на голові. Вони підозрюють, що хлопчик брав участь у якомусь онлайн-челенджі. Дитину поклали до Королівського шпиталю Лондона.

Пізніше лікарі ухвалили рішення, що в Арчі відмерли стовбурові клітини мозку, а тому підтримування його на системі життєзабезпечення не буде в його найкращих інтересах. Батьки вирішили оскаржити це рішення через суди, але невдало.

У вівторок колегія суддів Верховного суду Англії та Уельсу залишила рішення в силі, пославшись на рішення судів нижчих інстанцій, що відключення Арчі від системи життєзабезпечення буде в його найкращих інтересах.

Справа Арчі Батерсбі викликала великий резонанс у Британії: місцеві ЗМІ стежили за кожним рішенням суду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.