Глава МЗС Люксембургу проти візової заборони для всіх росіян: "Ми знову опустимо залізну завісу"

Вівторок, 30 серпня 2022, 19:17

Люксембург виступає проти ідеї колективної відповідальності росіян за війну в Україні, тому не підтримує загальну заборону на в’їзд росіян до ЄС.

Про це заявив глава МЗС Люксембургу Жан Ассельборн перед початком засідання міністрів ЄС, які розглядатимуть запровадження обмежень на в’їзд росіян, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Колективне (покарання росіян. - Ред.) я вважаю абсолютно неправильним. Ми знову опустимо залізну завісу. З 24 лютого ми постійно говорили: це війна Путіна, це не війна російського народу. Ми повинні дотримуватись цієї лінії надалі", - сказав Ассельборн.

Він додав, що у контексті покарання за російське вторгнення потрібно санкціонувати оточення Путіна.

Як повідомлялося, найактивніше ідею заборони видачі туристичних віз просувають східні члени ЄС, зокрема безпосередні сусіди Росії Естонія та Фінляндія. Водночас Франція, Німеччина і зацікавлені у російських туристах країни Південної Європи продовжують виступати проти.

За словами головного дипломата ЄС, країни навряд чи домовляться про повну заборону туристичних поїздок, але можуть погодити певні зміни до чинних правил видачі віз громадянам Росії.

Головуюча у Раді ЄС Чехія висунула пропозицію про призупинення візової угоди з РФ як компромісний варіант. Цей крок передбачає збільшення візового збору з 35 до 80 євро, а також збільшення часу для обробки візових заяв і кількість необхідних для цього документів.

Читайте також: Європа без росіян: як переконати держави ЄС закрити кордон для громадян РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.