У Гамбургу прибрали бруківку, що нагадувала свастику, з пам'ятного знаку єврейському банкіру

фото
Середа, 31 серпня 2022, 19:44

Влада німецького Гамбурга після хвилі обурення вирішила замінити бруківку довкола пам’ятного каменя на честь єврейського банкіра Поля Саломона, якого довели до самогубства нацисти, бо вона нагадувала свастику.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Bild.

У світі розміщено понад 90 тисяч "каменів спотикання" – це вмонтовані в землю бронзові таблички з іменами жертв нацистської Німеччини, зокрема понад шість тисяч – у Гамбургу. З 2010 року в місті є й пам’ятний знак на честь Саломона.

Водночас довкола "каменю спотикання" тривалий час бруківка була викладена таким чином, що нагадувала свастику. Невідомо, чи це було випадкове рішення або хтось зробив це свідомо: з 2010-го камінь перекладали кілька разів.

 
Фото: Bild

Представник Міжнародного комітету ушвіцу Крістоф Хойбнер заявив Bild, що "шокований" цим. "Поль Саломон не заслужив, щоб його "камінь спотикання" розташовувався в такій щонайменше неоднозначній рамці".

Після того, як про ситуацію стало відомо Bild, влада Гамбурга пообіцяла якнайшвидше змінити бруківку, аби уникнути відсилань до нацистської символіки. "Ми маємо рішуче протидіяти будь-якій формі антисемітизму не лише словами, а й діями", – заявила заступниця мера Гамбурга Катарина Феґебанк.

Як повідомлялося, аукціонний дім Alexander Historical Auctions продав наручний годинник, який належав лідеру нацистської Німеччини Адольфу Гітлеру, за понад 1,1 мільйон доларів – це викликало критику єврейських організацій.

А в Німеччині та Австрії спалахнув скандал через те, що німецькі туристи нібито купують як колекційні товари вино італійського виробника Vini Lunardelli з Адольфом Гітлером на етикетці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: