Вибори наступника Джонсона: Сунак зізнався, що "забирав гроші у знедолених громад"

відео
П'ятниця, 5 серпня 2022, 16:50

Вибори нового лідера Консервативної партії Великої Британії позначились скандалом після того, як з’явилося відео з одним із кандидатів, колишнім міністром фінансів Ріші Сунаком – на ньому він каже, що "забирав гроші в знедолених громад".

Про це повідомляє "Європейська правда".

У п’ятницю видання The New Statesman опублікувало відео із зустрічі Сунака з однопартійцями в місті Танбридж-Веллс англійського графства Кент (традиційно консервативний округ, який партія утримувала з моменту утворення у 1974 році).

"Я зміг почати зміну формул фінансування, щоб гарантувати, що громади на кшталт цієї отримували фінансування, на яке заслуговують. Ми отримали у спадок від лейбористів купу формул, які просували все фінансування до знедолених міських громад, і з цим треба було покінчити. Я розпочав роботу, щоб це сталося", – говорить ексміністр фінансів на відео.

Представники Сунака не оскаржили його слів з відео, але заявили, що він мав на увазі збільшення фінансування сільських територій на противагу міським – а не забирання грошей у бідних.

Як зазначає The Guardian, колишній міністр фінансів під час роботи в уряді Джонсона відповідав за так звану програму "вирівнювання", в межах якої фінансування громад Англії мало розподілятися на більш справедливій основі.

Але, додає видання, підрахунки свідчать, що найбільш багаті райони, зокрема ті, від яких обиралися члени уряду, отримали в 10 разів більше коштів на одну людину, ніж найбідніші.

На початку виборів нового лідера Консервативної партії більш популярним кандидатом був колишній міністр фінансів Ріші Сунак, але опитування показали, що міністерка закордонних справ Ліз Трасс користується більшою популярністю серед рядових консерваторів.

Її вже підтримали колишні конкуренти Том Тугендхат і Пенні Мордонт, а також міністр оборони Бен Воллес і колишній міністр охорони здоров'я Саджид Джавід.

Голосування серед членів Консервативної партії завершується 2 вересня, а 5 вересня стане відоме ім’я переможця. Він має замінити Бориса Джонсона на посаді прем'єр-міністра Великої Британії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.