ЄС готує закон для захисту ЗМІ від державного втручання та стеження

Понеділок, 12 вересня 2022, 12:21

Європейська комісія готує законодавство для європейських ЗМІ, яке має на меті захистити журналістику від державного впливу та стеження.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Politico з посиланням на проєкт документа.

Європейський закон про свободу медіа, який планується оприлюднити цього тижня, може дати Брюсселю нові інструменти для посилення гарантій проти державного контролю над громадськими та комерційними ЗМІ, які відбуваються через політичні призначення в наглядових радах і приховане фінансування через рекламу.

Згідно із запланованими новими правилами, медіаорганізації повинні будуть оголосити, хто ними володіє прямо чи опосередковано, і вказати, хто є їхніми акціонерами.

Така ясність є "вирішальною" для читачів і глядачів, щоб визначити й зрозуміти потенційні конфлікти інтересів, щоб вони могли прийти до обґрунтованої думки, кажуть чиновники в проєкті. Це необхідна умова "активної участі в демократії".

Законопроєкт є відповіддю Європейської комісії на зростаючі загрози свободі ЗМІ в Європі. Угорщина і Польща посилили зусилля з контролю над ЗМІ на тлі баталій з Брюсселем через політичні спроби підірвати верховенство права.

За даними "Репортерів без кордонів", останнім часом свобода преси також погіршилася в інших європейських країнах. Греція, країна ЄС з найнижчим рейтингом щодо свободи преси, наразі загрузла в скандалі після того, як стало відомо про прослуховування телефонів журналістів її Національною розвідувальною службою.

Кілька країн ЄС наразі не мають національних правил захисту журналістів від стеження, а ЗМІ від державного контролю, йдеться у проєкті Комісії. Зазначається, що нові правила можуть дати юристам по всій Європі набагато сильніший арсенал для притягнення до відповідальності урядів ЄС.

Новий закон також забезпечить нові інструменти для боротьби зі стеженням урядів ЄС за журналістами, у сфері, де Комісія зараз майже безсила.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.