Єврокомісія вимагає від Угорщини до кінця року виконати умови для розблокування COVID-фонду

Вівторок, 13 вересня 2022, 11:19

Європейська комісія хоче, щоб Угорщина виконала її вимоги для розблокування мільярдів євро виплат із фонду ЄС на подолання наслідків коронавірусної кризи, вже до кінця цього року.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

"Усі рішення мають бути ухвалені до кінця цього року, інакше кошти більше не будуть доступними. Тож у певному розумінні ми наближаємось до певного цейтноту", – заявив у понеділок віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Щоправда, депутат Європарламенту Даміан Безелагер, який входив у переговорну групу з питань COVID-фонду, стверджує, що для встановлення таких дедлайнів немає підстав.

"У найкращому разі юридична підстава (для такого рішення) дуже непевна. Схоже, що Комісія намагається знайти причини схвалити угорський план. Це буде ще однією великою помилкою", – сказав він у коментарі Politico.

Угорщина намагається розблокувати мільярди євро, заморожені через дисциплінарний процес ЄС

Європейська комісія визначила для Угорщини фінансування в розмірі 7,2 мільярда євро з COVID-фонду, але висунула кілька вимог, пов’язаних із більшою прозорістю державних витрат і боротьбою з корупцією.

Угорщина отримала мільярди коштів ЄС відтоді, як приєдналася до Євросоюзу в 2004 році, але в останні роки зросла стурбованість щодо ймовірного зловживання коштами ЄС для збагачення друзів і родини Орбана.

За 12 років правління Орбана незалежні ЗМІ у країні зникли, а система стримувань і противаг ослабла.

Останніми тижнями в ЄС активізувалася дискусія про те, що робити з Угорщиною під керівництвом Віктора Орбана. Детальніше читайте у статті: Покарання для Угорщини. Коли ЄС зможе позбавити права вето антизахідний уряд Орбана.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: