Єврокомісія запропонувала план реагування на рекордні ціни на енергоносії

Середа, 14 вересня 2022, 18:02

Єврокомісія презентувала план екстреного реагування на ситуацію, що склалася з цінами на європейському енергетичному ринку. 

Про це повідомляє "Європейська правда".

Першим кроком пропонують зменшити попит на електроенергію у пікові години - коли вона найдорожча - щонайменш на 5%. 

Країнам-членам потрібно буде визначити 10% часу доби, коли саме в них очікуються найвищі ціни на електроенергію, та знизити попит у цей період. Крім того, ЄК пропонує загалом зменшити попит на електроенергію на 10% до кінця березня 2023 року - за допомогою інструментів, які країни оберуть для себе самі. Протягом зими все це дозволило би зменшити споживання газу на 1,2 млрд кубометрів та заодно наблизитися до цілей в рамках Європейського зеленого курсу. 

По-друге, пропонують обмеження на прибутки компаній-виробників електроенергії, які виробляють її з відновлюваних джерел, АЕС, лігніту за меншу собівартість - €180 за мегават-годину. Ці кошти мають дозволяти їм покривати свої витрати й інвестувати в нове обладнання, а прибуток понад цю суму пропонується спрямувати на субсидії для споживачів. 

 

Третім заходом пропонують запровадити тимчасовий внесок з надлишкових прибутків компаній нафтогазового й вугільного сектору у 2022 році - для яких не встановлюють верхню межу прибутку. Збір пропонують застосувати до прибутку, який на понад 20% більший, ніж середній прибуток за попередні три роки. Виручені кошти спрямують на фінансування субсидій для найменш забезпечених груп населення та компаній, що особливо вразливі до надвисоких цін на електроенегію. 

 

Країни-члени також можуть фінансувати траскордонні проекти чи використати частину коштів на спільне фінансування заходів з підтримки зайнятості чи інвестицій у відновлювані джерела енергії та енрегоефективність. 

На додачу, Єврокомісія пропонує розширити перелік інструментів для підтримки споживачів. Пропозиція може дозволити вперше встановити регульовані ціни на електроенергію нижчі за вартість та розширити механізм регульованих цін на малий і середній бізнес.  

Як і очікувалося, в план заходів не включили встановлення граничної ціни на російський газ чи на будь-який імпортований газ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.