США не виявили ознак втручання Росії у вибори в Італії – прем’єр

П'ятниця, 16 вересня 2022, 21:51

Серед суб’єктів, через яких Росія намагалася вплинути на внутрішню ситуацію в понад двох десятках країн, немає жодної політичної партії Італії, запевнив у п’ятницю прем’єр-міністр держави Маріо Драґі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

За словами Драґі, після публікації повідомлення про кампанію із втручання у внутрішні справи, спонсоровану Росією, він поговорив із державним секретарем США Ентоні Блінкеном.

"Державний секретар США підтвердив, що італійські політичні сили не були в переліку одержувачів російського фінансування. Американська розвідка підтвердила, що не має доказів таємного фінансування кандидатів і політичних партій, які беруть участь у нинішніх виборах, із боку Росії", – запевнив італійський прем’єр.

За словами Драґі, італійська демократія є сильною і не є вразливою для впливів іноземних держав та "їхніх маріонеткових найманців". Він нагадав, що за останні 20 років Росія систематично намагалася підкупити еліти у США і багатьох європейських країнах.

Тема можливого впливу Росії не раз порушувалася під час передвиборчої кампанії в Італії.

Одним із найгучніших епізодів стала інформація про те, як представник російського посольства обговорював із членом ультраправої партії "Ліга" розвал коаліції (що, власне, і стало приводом для дочасних виборів).

Очільник проєвропейської Демократичної партії Італії Енріко Летта прямо казав, що Росія може втрутитися у дострокові парламентські вибори, поширюючи фейкові новини в соцмережах на користь проросійських політсил.

Нагадаємо, як ідеться в даних американської розвідки, наданих Держдепартаментом США, Росія таємно витратила понад 300 мільйонів доларів з 2014 року, щоб спробувати вплинути на політиків та інших офіційних осіб у більш як двох десятках країн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.