Лідер однієї з провідних партій Італії вважає реальною загрозу втручання Росії у вибори

Понеділок, 25 липня 2022, 21:07

Глава проєвропейської Демократичної партії Італії Енріко Летта вважає, що Росія може втрутитися у дострокові парламентські вибори в країні, поширюючи фейкові новини в соцмережах на користь проросійських політсил.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Летта розповів в інтерв’ю Reuters.

"Я б’ю на сполох на благо країни, а також на благо Європи", – сказав політик. Він закликає спецслужби Італії та відділ дезінформації Європейського Союзу спостерігати за виборчою кампанією та запобігати зовнішньому втручанню в неї.

Лідер італійських демократів не уточнив, чи має докази можливого втручання Росії в парламентські вибори, але нагадав про тісні зв’язки двох правил сил – "Ліги" Маттео Сальвіні та "Вперед, Італіє!" Сільвіо Берлусконі – з Росією.

"Я дуже добре знаю, що Сальвіні та Берлусконі на зовсім іншому шляху... тому я боюся російського підходу до цієї виборчої кампанії", – додав Летта.

Найбільш проукраїнська партія Італії відмовилась від коаліції з популістами – шанси правих на перемогу зростають

За даними останніх соцопитувань, блок правих партій, до якого входять "Ліга", "Вперед, Італіє!" та нині позапарламентські "Брати Італії" Джорджії Мелоні, здобуває перемогу на позачергових виборах.

Водночас Демократична партія Італії відстає від "Братів Італії" й перебуває на другому місті з 22,5%, але вона відмовилася від коаліції з популістським "Рухом 5 зірок" й не зможе в разі необхідності сформувати уряд.

Нагадаємо, коаліційний уряд Маріо Драгі опинився на межі розпаду після того, як "Рух 5 зірок" відмовився голосувати за важливий указ про фінансову допомогу тисячам родин і компаній.

Зрештою минулого четверга президент Італії Серджо Матарелла підписав указ про розпуск парламенту. Перед тим він з другого разу прийняв відставку прем'єра Маріо Драгі.

Дострокові вибори до парламенту Італії відбудуться 25 вересня.

Про політичну кризу в Італії більше читайте тут: Чому проукраїнський прем’єр Італії пішов у відставку та хто зараз бореться за його посаду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.