Косово стверджує, що запобігло спробі вбивства прем’єр-міністра

Понеділок, 19 вересня 2022, 20:23

У понеділок уряд частково визнаного Косова заявив, що попередив змову з метою вбивства прем’єр-міністра Альбіна Курті у 2021 році.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

У заяві для журналістів про змову уряд заявив, що розвідувальне управління Косова тоді вчасно повідомило Курті.

"Прем’єр-міністр Альбін Курті був повідомлений про цю проблему (у 2021 році) Косовським розвідувальним управлінням, і органи безпеки вжили всіх заходів, щоб запобігти цій дії", – йдеться в заяві.

Інформація про змову не оприлюднювалася, щоб не поширювати паніку.

Додаткових подробиць справи не наводиться.

Телеканал А2, що базується в Тирані, повідомив у понеділок, що отримав інформацію про змову з даних, опублікованих в Інтернеті іранськими хакерами.

Зокрема, йдеться про повідомлення косовської поліції своїм албанським колегам про те, що громадянин Албанії планує вбити прем’єр-міністра Косово, законодавця та ще одну особу, щоб "дестабілізувати країну".

A2 заявив, що витік інформації став частиною нещодавніх кібератак на Албанію, в яких Тирана звинувачує Іран.

Нагадаємо, внаслідок потужної кібератаки на Албанію, що відбулася в липні, стали недоступні сайти парламенту та офісу прем’єр-міністра, а також e-Albania – урядовий портал, який використовують усі албанці, а також іноземні жителі та інвестори для доступу до низки державних послуг.

Згодом стало відомо, що хакерам вдалося викрасти принаймні частину листування прем’єра.

Пізніше Албанія розірвала дипломатичні відносини з Іраном, коли прем'єр-міністр Еді Рама звинуватив Ісламську Республіку в кібератаці, й дав її дипломатам 24 години, щоб закрити посольство та покинути країну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.