"Не можна дозволити розколоти нас": Санду приїхала у проросійський регіон Молдови

П'ятниця, 2 вересня 2022, 12:39

Президентка Молдови Мая Санду під час поїздки у Гагаузію, де доволі сильні проросійські настрої, закликала громадян не допустити розколу у суспільстві і зберегти мир.

Про це повідомляє Newsmaker, пише "Європейська правда". 

Під час публічного виступу у Комратському університеті Санду, серед інших питань, багато говорила про мир і єдність. Вона наголосила, що приїхала у Гагаузію, щоб "відкрито поговорити про непросту ситуацію, у якій опинилася наша країна, увесь регіон - прямо і без замовчування".

У Молдові за георгіївську стрічку штрафуватимуть і в Гагаузії, яка звільнила себе від заборони 

Санду нагадала, що зовсім поруч українці дорогою ціною захищають право жити у своїй країні і визначати своє майбутнє, та наголосила, що збереження миру - головне завдання для усіх жителів Молдови, щоб не допустити розколу за етнічними чи територіальними ознаками. 

"Не можна допустити, щоб хтось вселяв у нас підозри та недовіру одне до одного. Деякі у цій країні не хочуть відповідати за свої крадіжки, беззаконня і корупцію, тому намагаються створити хаос. Та чи треба це нашим громадянам?... Гасло для більшості жителів Молдови - мир та згода. Усі ми - Молдова", - наголосила вона.

Нещодавно у Гагаузії була хвиля невеликих демонстрацій із проросійськими гаслами, аж до закликів зустрічати російську армію "з кавирмою і червоним вином". У деяких взяли участь і місцеві посадовці та представники органів самоврядування.

Глава МЗС РФ Сергєй Лавров у своїх останніх заявах щодо Молдови сказав, що РФ готова "робити все" для захисту російськомовних в країні, та окремо згадав Гагаузію як особливий регіон, який заслуговує на особливий статус. 

Лавров також заявив, що Росія вважатиме нападом на РФ будь-які дії, в яких побачить загрозу для своїх "миротворців" у Придністров’ї.

МЗС Молдови після цих заяв викликав тимчасово повіреного у справах Росії в Молдові, а президентка Мая Санду назвала їх спробою дестабілізації.

В МЗС України провели паралелі між заявами Лаврова про Молдову та російськими виправданнями вторгнення в Україну.

Читайте також: Найважливіше про Молдову. Чому сусідня держава часом діє не так, як ми чекаємо

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: