Азербайджан хоче подвоїти потужність трубопроводів, які постачають газ до Туреччини і Європи

П'ятниця, 2 вересня 2022, 18:02

Президент Азербайджану Ільхам Алієв у п’ятницю заявив про наміри країни подвоїти потужність Трансанатолійського газопроводу TANAP, яким постачається газ до Європи через Туреччину, удвічі – до 32 мільярдів кубометрів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Интерфакс-Азербайджан".

"Ми плануємо подвоїти експорт природного газу до Європи, і впевнений, що ми цього досягнемо. Для цього мають бути зроблені важливі кроки – політичні рішення, технічні заходи та, звичайно ж, інвестиції. Адже можливості різних сегментів Південного газового коридору відрізняються. Пропускна спроможність TANAP становить 16 млрд кубометрів, ми плануємо збільшити її до 32 млрд кубометрів", – сказав Алієв, виступаючи на 48-му міжнародному форумі Черноббіо в Італії.

Президент Азербайджану додав, що пропускна спроможність Трансадріатичного газопроводу (ТАР) становить 10 мільярдів кубометрів, і її Баку також хоче збільшити "хоча б до 20 мільярдів кубометрів".

У Європі нині азербайджанський газ купують Італія, Греція та Болгарія. Крім того, азербайджанський газ також експортується до Туреччини та Грузії.

Трубопровід TANAP протяжністю призначений для транспортування азербайджанського газу з родовища Шах-Деніз від грузино-турецького кордону до західних кордонів Туреччини.

Після сполучення TANAP і TAP у 2019 році пропускна спроможність газопроводу сягнула щонайменше 16 мільярдів кубометрів, з яких 10 мільярдів призначені для експорту до Європи, а решта – до західних регіонів Туреччини.

Нагадаємо, в липні було відкрито інтерконектор Греція-Болгарія (IGB), який дозволяє транспортувати азербайджанський природний газ до Болгарії, а звідти – до решти Європи. До кінця 2022 року, як очікується, інтерконектор дозволить забезпечити експорт у ЄС до 600 мільйонів кубометрів газу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.