Запрацював інтерконектор Греція-Болгарія, який збільшить постачання газу з Азербайджану до Європи

П'ятниця, 8 липня 2022, 17:41

У грецькому регіоні Комотіні в п’ятницю відбулася церемонія відкриття інтерконектора Греція-Болгарія (IGB), який дозволяє транспортувати азербайджанський природний газ до Болгарії, а звідти – до решти Європи.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на пресслужбу міністерства енергетики Азербайджану.

Румунія тепер може постачати газ Молдові та Україні – прем'єр

Як зазначив на відкритті міністр енергетики Азербайджану Пярвіз Шахбазов, реалізація проєкту IGB є стратегічно важливою подією для диверсифікації енергопостачання Болгарії та Південно-Східної Європи загалом, а також доступу споживачів до чистої енергії.

"Експорт газу до Болгарії, який за перше півріччя становив 160 мільйонів кубометрів, до кінця 2022 року заплановано довести до 600 мільйонів кубометрів", – сказав Шабхазов.

Про створення інтерконектора IGB Болгарія та Азербайджан домовилися ще у 2013 році, підписавши 25-річну угоду. Будівництво об’єкта почалося у травні 2019-го.

IGB дозволить збільшити постачання газу через Трансадріатичний газопровід (ТАР) Італії, Греції та Болгарії з 250-300 мільйонів кубометрів до 1 мільярда кубометрів на рік. Постачання у тестовому режимі почалося вже в середині червня.

TAP є останнім компонентом проєкту "Південний газовий коридор" – інфраструктури для постачання азербайджанського газу до Європи.

Нагадаємо, голова Міжнародного енергетичного агентства (IEA) Фатіх Бірол порадив Європі терміново готуватися до того, що Росія взимку повністю перекриє постачання газу. За даними Європейської комісії, уже 12 країн ЄС постраждали від скорочення поставок газу з Росії.

Читайте також: Російське "газове салямі": як Путін використовує енергетику в новій війні проти ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.