Через Тайванську протоку пройшли військові кораблі США та Канади

фото
Середа, 21 вересня 2022, 09:22

Через Тайванську протоку у вівторок 20 вересня пройшли військові кораблі США та Канади.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters, наводячи заяви пресслужб флотів.

Американський ескадрений міноносець USS Higgins та канадський фрегат Vancouver пройшли через Тайванську протоку поза межами територіальних вод.

Це вже другий такий транзит військового корабля США після візиту на Тайвань спікерки Палати представників Ненсі Пелосі, що загострив напругу між Вашингтоном і Пекіном, та другий спільний з Канадою за останній рік.  

Міністерка оборони Канади Аніта Ананд зазначила, що цей жест демонструє прагнення Канади зберігати Тихий океан "вільним, відкритим та інклюзивним".

Тайбей назвав прохід кораблів західних союзників "конкретною демонстрацією рішучої опозиції демократичних союзників експансіоністським спробам Китаю".  

У китайській армії заявили, що відстежували пересування кораблів та "надіслали їм попередження". 

Нагадаємо, візит спікерки Палати представників Ненсі Пелосі на початку серпня став найвищим візитом посадовця США на острів за останні 25 років. Китай відреагував на нього масштабними військовими маневрами довкола Тайваню з ракетними пусками та санкціями проти Пелосі.

У США назвали реакцію Пекіна надмірною. Держсекретар США Ентоні Блінкен висловив сподівання, що Пекін "не буде створювати кризу" довкола Тайваню та наголосив, що ескалація може призвести до непередбачуваних наслідків, які не потрібні нікому, включно з Китаєм.

Через 12 днів після візиту Пелосі на острів прибула нова делегація членів Конгресу США, після того були й інші візити.  

Детальніше про значення візиту Пелосі на Тайвань читайте у статті: Візит, що став ляпасом Китаю: чому США не бояться нової війни через конфлікт із Пекіном.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.