Фінляндія та Ірландія долучилися до позову України проти РФ щодо геноциду

Четвер, 22 вересня 2022, 18:44

Ще дві держави – Ірландія та Фінляндія – вирішили долучитися до позову України проти Росії, поданого в Міжнародному суді ООН за звинуваченнями в геноциді.

Як повідомляє "Європейська правда", це випливає з повідомлень пресслужби суду ООН.

В обох повідомленнях зазначається, що Фінляндія та Ірландія вирішили скористатися положеннями статті 63 Конвенції про запобігання геноциду й долучитися до позову.

Таким чином, Гельсінкі й Дублін "мають прямий інтерес у належному тлумаченні, застосуванні й виконанні зобов’язань, що містяться в Конвенції про геноцид".

Загалом, як випливає з повідомлень на сайті Міжнародного суду ООН, до позову України проти Росії долучилися щонайменше 15 країн – зокрема Франція, Швеція, США, Данія, Німеччина, Італія, Польща, Румунія, Латвія.

Нагадаємо, 16 березня Міжнародний суд ООН в Гаазі зобов’язав Росію припинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії в Україні, заявленою метою яких було "запобігання і покарання" нібито геноциду в Луганській та Донецькій областях України (детальніше - у статті: Перше рішення з Гааги: що означає наказ Суду ООН у справі проти Росії щодо "геноциду").

У Кремлі заявили, що ігноруватимуть рішення.

"Європейська правда" детально розповідала про позов України та про те, як заяви Кремля дали підстави позиватися проти РФ.

Деталі у статті: В Гаагу за геноцидом: що написала Україна у позові проти Росії до Суду ООН.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.