Німеччина закликає ЄС до спільного рішення щодо росіян, які ухиляються від мобілізації

П'ятниця, 23 вересня 2022, 15:41

Німецький уряд хоче протягом наступних кількох тижнів досягти спільної лінії на європейському рівні щодо роботи з росіянами, які відмовляються від військової служби "з міркувань совісті".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Spiegel.

Той факт, що багато російських чоловіків намагаються ухилитися від військової служби в Україні, є "хорошим знаком", заявив речник німецького уряду Штеффен Хебештрайт у Берліні.

Тепер, за його словами, завдання полягає в пошуку "життєздатного рішення" разом з іншими країнами ЄС. У цій особливій ситуації недостатньо просто вказати, що будь-хто, кому вдасться в’їхати в країну, може подати заяву на надання притулку, зазначив речник.

Однак у кожному окремому випадку мотиви відмови від військової служби завжди повинні бути перевірені перед допуском у країну, щоб уникнути прибуття шпигунів, підкреслив Хебештрайт.

Поки ні в Німеччині, ні на рівні ЄС не планується спеціальна програма прийому або так звані гуманітарні візи для російських ухилянтів від армії "з міркувань совісті".

За даними Федерального міністерства внутрішніх справ, Німеччина наразі прийняла 438 осіб з Росії в рамках програми, розробленої для надання захисту дисидентам, журналістам і вченим, які перебувають у групі особливого ризику. Речник міністерства Максиміліан Калл заявив, що практика прийняття рішень Федеральним відомством у справах міграції та біженців щодо шукачів притулку з Росії вже була змінена у квітні таким чином, що "відмова від військової служби з міркувань совісті зазвичай є причиною для захисту".

У польському уряді заявили, що допуск російських дезертирів і ухилянтів до Польщі був би великим ризиком і суперечив би ухваленому кілька днів тому рішенню про те, що на даний момент російським громадянам можуть видаватись тільки гуманітарні візи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.