Фінляндія вперше за десятиліття закрила ключове шосе заради тренувань винищувачів

фото, відео
Середа, 28 вересня 2022, 20:05

Фінляндія вперше за десятиліття перекрила ділянку однієї зі своїх основних автомагістралей на п'ять днів, щоб її винищувачі могли відпрацювати посадку та зліт на резервній злітно-посадковій смузі.

Про це повідомило агентство Reuters, пише "Європейська правда".

У Фінляндії є декілька таких резервних злітно-посадкових смуг, призначених для використання у воєнний час по всій країні. Але резервна дорога, розташована в Йоутсі, десятиліттями не використовувалася через її важливість як головної магістралі, що з'єднує столицю Гельсінкі з частинами країни на півночі.

Тим не менш, ВПС Фінляндії знадобилося лише кілька днів, щоб розчистити узбіччя та підготувати місце для навчань, у яких беруть участь близько 200 військовослужбовців та фінські винищувачі F/A-18 Hornet, навчальні літаки Hawk Mk 51 та інші військові літаки.

Сотні місцевих жителів зібралися на узбіччі дороги в Йоутсі в середу, щоб спостерігати за навчаннями, під час яких пілоти тренувалися приземлятися на 2-кілометровій ділянці закритого шосе.

"В основному я вважаю, що всі дорожні бази перебувають у досить хорошому стані, тому їх можна легко ввести в експлуатацію за кілька днів", - сказав начальник Військово-повітряної академії Фінляндії полковник Веса Мантіла.

Щоб захистити свій повітряний флот, ВПС Фінляндії можуть швидко розосередити всі свої літаки по країні, і тому щороку проводять тренування на резеврних злітно-посадкових смугах.

"Загроза з боку Росії або дії Росії з крилатими і балістичними ракетами (в Україні) доводять, що концепція розосереджених операцій є правильною", - сказав Мантіла.

Раніше президент Фінляндії Саулі Нііністьо висловив сумнів, що Путін прийме "будь-яку поразку" в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.