У Латвії пропонують перейменувати топоніми, які прославляють радянщину та русифікацію

Четвер, 29 вересня 2022, 18:08

Міністр юстиції Латвії Яніс Борданс у четвер подав до парламенту законопроєкт про перейменування томонімів, які прославляють комуністичний режим чи його прибічників, а також політику русифікації.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на латвійський портал LSM.

Законопроєкт має на меті встановити чіткі й прозорі критерії перейменування топонімів із російським чи радянським впливом. Так, можуть бути перейменовані назви, що носять імена осіб, які були високопоставленими співробітниками окупаційного радянського режиму, агентами спецслужб СРСР, органів державної безпеки тощо.

Також не допускатиметься використання назв, похідних від назв державних свят СРСР та назв установ СРСР або КПРС, а також присвоєння яких історично пов'язане з СРСР або політикою русифікації.

Перелік імен, на які рекомендуватиметься перейменовувати топоніми, буде складати уряд Латвії. Туди мають входити, приміром, історичні діячі, які здійснили значний внесок у латвійську науку, мистецтво, культуру, освіту або економічну діяльність.

Сейм Латвії затвердив перехід освіти у всіх школах і дитсадках на державну мову

Остаточне рішення про перейменування будуть ухвалювати муніципалітети, а витрати, пов'язані з перейменуванням, покриватимуться державою.

За даними неурядової організації "Центр громадської пам’яті", в Латвії не менш як 98 топонімів досі прославляють комуністичний режим або його прибічників, а ще 47 – є символами політики русифікації.

Центр громадської пам'яті звернув увагу зокрема на те, що в Латвії є багато видатних особистостей, на честь яких не названо жодного об'єкта чи вулиці, натомість багато російських письменників. Наприклад, у Ризі є вулиця Пушкіна, вулиця Гоголя і вулиця Тургенєва.

Водночас деякі муніципалітети відхиляли рекомендації Центру й не перейменовували топоніми. Так, наприклад, вчинила міська влада Риги.

"Ми переконані, що в даному випадку для того, щоб латвійська держава і суспільство могли розвиватися далі і взагалі існувати, необхідно ухвалити спеціальний закон", – пояснив глава латвійського Мін’юсту.

Нагадаємо, ще у травні латвійський Сейм зняв юридичну перешкоду на шляху до знесення радянського пам'ятника в парку Перемоги в Ризі. Наступного дня таке рішення ухвалила міська влада столиці Латвії. У серпні в Ризі було остаточно знесено пам’ятник радянським військовим у парку Перемоги.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: