Орбан дозволив створення антикорупційного органу для розблокування мільярдів ЄС

Вівторок, 6 вересня 2022, 09:21

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підписав указ про створення незалежного антикорупційного агентства, що є ключовим кроком для розблокування найважливіших фондів Європейського Союзу на суму 5,8 мільярда євро до наступного року.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Bloomberg.

Раніше уряд Угорщини погодився вжити низку заходів, які б запобігли або карали за хабарництво, яке, за словами ЄС, було одним із факторів, на який необхідно звернути увагу, щоб зберегти фінансування Євросоюзу.

Орган, який буде створено до 21 листопада, буде "втручатися у випадках, коли він вважає, що відповідальні органи не вжили необхідних заходів для запобігання шахрайству, конфлікту інтересів, корупції та іншим незаконним діям або порушенням, які можуть завдати шкоди здоровому фінансовому стану управління бюджетом ЄС", йдеться в указі Орбана.

Уряд також створить антикорупційну робочу групу до 1 грудня з рівною кількістю делегатів від уряду та неурядових учасників.

Європейська комісія посилила перевірку широкої ерозії верховенства права під керівництвом Орбана – від незалежності судової системи Угорщини до статусу меншин. Використовуючи новий механізм, який дозволяє їй утримувати мільярди євро фінансування держав-членів, Єврокомісія заявила в липні, що зусилля Угорщини щодо вирішення проблем поки що не дали результатів.

Уряд пообіцяв активізувати участь бізнесу в публічних закупівлях, запровадити систему вимірювання ефективності та скоротити процедури закупівель за єдиною пропозицією. Згідно з розпорядженням, оцінка цих тендерів також буде оприлюднена.

Нагадаємо, 1 червня Єврокомісія з певними умовами дала "зелене світло" польському плану відновлення економіки після пандемії на 35,4 млрд євро, який більш ніж рік був заблокований через суперечки між Варшавою і Брюсселем щодо незалежності польської судової системи, зокрема Дисциплінарної палати Верховного суду. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.