У Чехії на суд проти експрем'єра Бабіша пускатимуть за квитками, щоб уникнути натовпу

Середа, 7 вересня 2022, 17:18

На судові засідання у справі щодо махінацій із субсидіями Європейського Союзу (так звана справа "Гнізда лелеки"), де фігурує колишній прем’єр Чехії Андрей Бабіш, будуть пускати за квитками через ажіотаж.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Novinky.

"Судова зала розрахована на 80 місць. Якщо буде підвищений інтерес до участі в суді, також відкриють балкон, де можна розмістити 36 людей", – заявив у середу речник Празького міського суду Адам Веніґ.

З огляду на це, додав представник суду, глядачів пускатимуть до зали суду, де слухатимуть справу Бабіша, за квитками. Їх продаватимуть щодня, поки не розкуплять.

Для журналістів у Празькому міському суді зарезервували 24 місця. Водночас вони зможуть здійснювати фото- і відеозйомку лише до початку суду.

Нагадаємо, справа проти Бабіша – мільярдера, який володіє хімічною, харчовою, сільськогосподарською та медіагрупою Agrofert – стосується субсидії у 2 мільйони євро, яку ЄС виділив на будівництво конференц-центру "Гніздо лелеки" за межами Праги.

Франція почала розслідування проти експрем’єра Чехії за підозрою у відмиванні грошей

У 2008 році родина Бабіша викупила старовинний маєток, який вирішила переобладнати у люксовий конференц-центр "Гніздо лелеки". Суму реконструкції оцінили у 350 мільйонів крон, з яких 50 мільйонів склав грант Євросоюзу на підтримку малого бізнесу.

Поліція заявила, що Бабіш передав право власності на компанії своїй дружині і іншим родичам, аби вона відповідала умовам фінансування, призначених для малих підприємств. Він заперечував, що скоїв будь-які правопорушення.

Розслідування у справі "Гнізда лелеки" завершилось ще у 2019 році. Але тільки в січні 2022 року парламент Чехії позбавив Бабіша недоторканності, що дозволило притягнути його до відповідальності.

Крім Бабіша, у справі про 50-мільйонну субсидію на будівництво рекреаційного конференц-комплексу "Гніздо лелеки" звинувачують також його колишню консультантку Яну Надьову. Вони обоє мають постати перед судом 12 вересня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: