Чинний президент Австрії виграв вибори у першому турі

Понеділок, 10 жовтня 2022, 07:16

Чинний президент Австрії Александер Ван дер Беллен переміг на президентських виборах у неділю в першому турі і проведе другий термін на посаді.

Про це повідомляє "Європейська правда".

За попередніми остаточними результатами, оголошеними ввечері, які не враховують голосування поштою, чинний президент Австрії набрав 54,6% голосів. Це означає, що другий тур виборів не потрібен.

Президентські вибори в Австрії: прогнозують перемогу чинного глави держави

Його головний опонент від ультраправої Австрійської партії свободи Вальтер Розенкранц набрав 19,1% і посів друге місце. 

Розенкранц раніше відзначився скандальною заявою щодо України, сказавши, що через швидке надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі Відень може переглянути свою участь у ньому.

Вважається, що поштові голоси, які будуть підраховані в понеділок, можуть внести незначні зміни у результати.

Відповідно до прогнозів ARGE Wahlen для APA та SORA/ORF, які вже містять оцінку голосів поштою, Ван дер Беллен у кінцевому підсумку здобуде приблизно 56% голосів виборців.

У 2016 році Ван дер Беллен виграв президентські вибори тільки у другому турі, він отримав 53,79%, а його тодішній опонент від Австрійської партії свободи Норберт Гофер - 46,21%.

В Австрії обирають президента

За попередніми підсумками, явка склала 52,5% тих, хто мав право голосу.

Александр ван дер Беллен у соцмережах вже подякував виборцям за висловлену йому довіру. 

В Австрії посада президента значною мірою має церемоніальну роль, але він має значні повноваження у період політичної нестабільності та зміни влади. 

За каденції ван дер Беллена таке ставалося принаймні двічі: у 2019 році, коли під час корупційного скандалу пішов у відставку уряд у складі Австрійської партії свободи, та у 2021-му, коли ця ж доля спіткала колишнього канцлера Себастьяна Курца.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.