Португалії не вистачає інфраструктури для завершення енергетичного з'єднання з Іспанією

Четвер, 20 жовтня 2022, 11:31

Португалії не вистачає 162 кілометрів інфраструктури для завершення енергетичного з'єднання з Іспанією.

Про це заявив португальський прем'єр-міністр Антоніу Кошта, пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

"Нам не вистачає 162 кілометрів до кордону. З'єднання Іспанії з рештою Європи не має ніякого значення. Фундаментальна річ полягає в тому, що ми пов'язані з Іспанією, а вони з рештою Європи", - сказав Кошта в парламенті.

Глава уряду відповідав на запитання опозиції про його оптимізм і переконання в тому, що буде досягнута угода в ЄС щодо проєкту газопроводу, який з'єднає Піренейський півострів з рештою Європи.

Початковим проєктом є так званий Midcat для транспортування газу через Піренеї, на якому наполягають Португалія та Іспанія і який з інтересом сприймається Німеччиною. Франція, однак, поки не підтримала проєкт.

Відповідаючи на запитання про ситуацію в Португалії, якщо за відсутності угоди з Францією іспанське з'єднання буде здійснюватися, наприклад, через Італію, Кошта пояснив, що він упевнений у досягненні угоди, оскільки взаємозв'язок між усіма країнами ЄС "створює переваги" для всіх.

Однак, за його словами, для Португалії важливо мати зв'язок з сусідньою країною і мати зв'язок з рештою Європи, незалежно від того, через яку країну.

Крім того, підкреслив він, важливо, що проєкт дозволяє транспортувати газ і "зелений" водень.

"Тоді ми не просто конкуруватимемо з регазифікаційними потужностями Іспанії", - підкреслив Кошта, спростувавши таким чином поставлене питання про те, що Португалія має лише один термінал, а Іспанія - шість інфраструктур для зберігання та регазифікації.

Раніше повідомлялося, що десятки суден зі скрапленим природним газом кружляють біля берегів Іспанії, не маючи можливості отримати місця для розвантаження.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: