Дві Кореї обмінялися пострілами через порушення морського кордону

Понеділок, 24 жовтня 2022, 07:53

Північна і Південна Корея обмінялися попереджувальними пострілами біля західного узбережжя в понеділок, звинувативши одна одну в порушенні своїх морських кордонів на тлі посилення військової напруженості.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Об'єднаний комітет начальників штабів Південної Кореї заявив, що він передав попередження і зробив попереджувальні постріли, щоб відігнати північнокорейське торгове судно, яке перетнуло Північну розмежувальну лінію (РЛ), фактичний морський кордон, близько 3:40 ранку понеділка.

Військові Північної Кореї заявили, що випустили 10 реактивних артилерійських снарядів після того, як корабель ВМС Південної Кореї порушив РЛ і зробив попереджувальні постріли "під приводом вистежування невстановленого корабля", повідомляють державні засоби масової інформації.

"Ми віддали наказ про початкові контрзаходи, щоб рішуче вигнати ворожий військовий корабель", - заявив представник Генерального штабу Корейської народної армії Північної Кореї, повідомляє офіційне інформаційне агентство ЦТАК.

Об'єднана комісія з контролю над кордоном заявила, що провела "звичайну операцію" у зв'язку з порушенням кордону, і назвала дії Північної Кореї порушенням двостороннього військового пакту 2018 року, який забороняє "ворожі дії" в прикордонних районах.

"Ми ще раз закликаємо Північну Корею негайно припинити послідовні провокації і звинувачення, які шкодять миру і стабільності Корейського півострова, а також міжнародному співтовариству", - йдеться в заяві Об'єднаного комітету начальників штабів Південної Кореї.

Остання перестрілка відбулася на тлі наростаючої напруженості через безпрецедентні темпи  випробування озброєнь КНДР.

Протягом останніх тижнів Північна Корея кілька разів запускала балістичні ракети малої дальності і сотні артилерійських снарядів біля свого східного і західного узбережжя на знак протесту проти військової діяльності Південної Кореї.

Минулого тижня південнокорейські війська розпочали щорічні оборонні навчання "Хогук", які триватимуть до 28 жовтня і мають на меті посилити власні та спільні зі США можливості протидії ядерним і ракетним загрозам з боку Північної Кореї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: