Урядова коаліція в Латвії може бути створена в середу або четвер

Вівторок, 25 жовтня 2022, 18:57

Лідер латвійської партії "Нова Єдність", яка здобула перемогу на останніх парламентських виборах, Кріш’яніс Каріньш у вівторок заявив, що в наступні один-два дні може бути підписаний меморандум про співпрацю між партіями майбутньої коаліції.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Окрім "Нової Єдності", підписантами меморандуму також мають стати консерватори з "Національного об'єднання" й "Об'єднаний список". Разом ці три партії матимуть 54 голоси зі 100 в латвійському Сеймі.

Меморандум про співпрацю передбачає готовність політичних сил узяти на себе відповідальність за розвиток країни і добробут народу, а також домовленість про основні принципи формування уряду і спільні цілі - зміцнення національної безпеки, економічне зростання і розвиток соціально справедливого, інклюзивного суспільства.

Каріньш, який до формування нового уряду виконує обов’язки прем’єр-міністра, зазначив, що у партій можуть бути свої пропозиції щодо документа, і в середу стане зрозуміло, які зміни в нього хочуть внести партнери по майбутній коаліції.

У Латвії відхилили скарги найбільшої проросійської партії на результати виборів

На думку "Нової Єдності", меморандум готовий до підписання, оскільки ґрунтується на дискусіях між партіями під час переговорів щодо формування уряду. Після підписання документа можна буде набагато швидше розробляти декларацію нового уряду, сказав Каріньш.

Коаліційні переговори в Латвії тривали майже місяць. Головним каменем спотикання було питання участі в майбутньому уряді ліберальної партії "Прогресивні". Але "Національне об’єднання" й "Об’єднаний список" виступили категорично проти, а "Прогресивні" відхилили пропозицію "Нової Єдності" отримати одну посаду в майбутньому уряді.

Нагадаємо, за результатами парламентських виборів у Латвії, що відбулися 1 жовтня, перемогу здобули переважно представники консервативних та ліберальних сил.

Натомість проросійська партія "Злагода", яка минулого разу була на першому місці з результатом у майже 20%, не потрапила в Сейм узагалі. Як наслідок, майже все її керівництво склало повноваження.

Читайте також: Програш росіян та нова коаліція: чим завершилися вибори у Латвії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: