Польща деталізувала вимоги про компенсацію від Німеччини за втрати під час Другої світової

П'ятниця, 28 жовтня 2022, 17:04

Міністерство закордонних справ Польщі в п’ятницю оприлюднило подробиці ноти, направленої зовнішньополітичному відомству Німеччини з вимогою відшкодувати збитки, завдані внаслідок агресії та окупації у 1939-1945 роках.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Серед перелічених у ноті вимог згадуються такі:

  • Відшкодування матеріальних і нематеріальних збитків на суму 6 трильйонів 220 мільярдів 609 мільйонів польських злотих (приблизно 1 трильйон 320 мільярдів євро).
  • Компенсації жертвам німецької агресії та окупації, а також їхнім сім'ям за понесені втрати та шкоду.
  • Вжиття ФРН системних заходів щодо повернення культурних цінностей, вилучених у Польщі, які наразі перебувають на території Німеччини.
  • Повернення активів і пасивів польських державних банків і кредитних установ, захоплених німецькою державою у 1939-1945 роках.
  • Повна реабілітація активістів польської меншини в довоєнній Німеччині, які загинули під час війни, та відшкодування збитків, завданих організаціям польської діаспори в Німеччині.
  • Належна співпраця з Республікою Польща щодо вшанування пам'яті польських жертв Другої світової війни.
  • Вжиття владою ФРН ефективних заходів з метою представлення власному суспільству правдивої картини війни та її наслідків, особливо шкоди та збитків, завданих Польщі та її народу.

Окремо в польському МЗС анонсували, що також здійснять розрахунок збитків, завданих Радянським Союзом за часів Другої світової війни. За його результатами також буде опубліковано звіт, але чи буде Варшава вимагати компенсацій у Москви, не уточнюється.

Глава МЗС Німеччини у Варшаві відхилила вимоги Польщі про репарації

Нагадаємо, 3 жовтня МЗС Польщі надіслало дипломатичну ноту до Берліна з вимогою відшкодувати збитки, завдані під час Другої світової війни. У документі сказано, що сторони повинні вжити заходів для "постійного врегулювання наслідків агресії та німецької окупації в 1939-1945 роках".

1 вересня у Польщі була представлена ​​доповідь про репарації за військові втрати, яких країна зазнала внаслідок німецької агресії у Другій світовій війні. Польща оцінює свої втрати у 6,2 трлн злотих ($1,32 трлн) і збирається в майбутньому вимагати цю суму у Німеччини.

Глава правлячої партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський заявив, що "боротьба за репарації триватиме довго, але ми будемо її проводити з усією послідовністю в глобальному масштабі".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: