Делегація Швеції прибула до Туреччини на дводенні переговори про вступ до НАТО

Середа, 5 жовтня 2022, 21:51

В Анкарі в середу розпочалися дводенні технічні переговори між турецькою та шведською делегаціями щодо виконання вимог у межах угоди про вступ Стокгольма до НАТО, а саме – екстрадиції осіб, яких Туреччина вважає терористами.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Anadolu.

Турецьку сторону очолює генеральний директор департаменту зовнішніх відносин та Європейського Союзу міністерства юстиції Туреччини Касим Джичек.

Як раніше говорив міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг, Анкара очікує, що Швеція і Фінляндія задовольнять прохання Анкари про екстрадицію людей, яких вона вважає причетними до терористичних організацій – Робітничої партії Курдистану й "Руху Фетхуллахи Ґюлена".

Швеція відновила експорт зброї до Туреччини на тлі вступу до НАТО

Нагадаємо, 28 червня 2022 року в присутності президента Туреччини, президента Фінляндії, прем'єр-міністра Швеції та генерального секретаря НАТО було підписано Тристоронній меморандум, що розблокував рух Стокгольма й Гельсінкі до НАТО.

У межах меморандуму Фінляндія і Швеція, як майбутні союзники НАТО, зобов'язалися повністю підтримувати Туреччину у боротьбі з усіма загрозами її національній безпеці та дали низку зобов’язань від яких залежить схвалення Туреччиною їхнього членства у НАТО.

Але Туреччина пізніше не раз заявляла, що інші сторони нібито не виконують вимог меморандуму, і грозилася знову заблокувати вступ Фінляндії і Швеції до НАТО на етапі ратифікації у парламенті, якщо її вимоги не виконають.

Станом на зараз 28 країн Альянсу ратифікували протокол про вступ Фінляндії та Швеції до НАТО - таким чином лише Туреччина й Угорщина цього не зробили. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: