Сунак відмовився від намірів Трасс визнати Китай загрозою безпеці Британії

Вівторок, 15 листопада 2022, 17:48

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак натякнув, що відмовиться від планів своєї попередниці Ліз Трасс оголосити Китай загрозою національній безпеці в межах перегляду стратегії британської зовнішньої політики.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

"Мій погляд на Китай дуже простий. Я думаю, що Китай однозначно становить системну загрозу – тобто системний виклик – нашим цінностям і нашим інтересам, і, безсумнівно, є найбільшою державною загрозою нашій економічній безпеці, дозвольте мені так висловитися. Ось як я думаю про Китай", – сказав Сунак у розмові з журналістами на саміті G20.

"Але я також думаю, що Китай є незаперечним фактом глобальної економіки, і ми не зможемо вирішити спільні глобальні проблеми, як-то зміна клімату, або охорона здоров'я, або справді вирішувати (війну) між Росією та Україною, не маючи діалогу з ним", – додав він.

Брюссель радить країнам ЄС зайняти більш жорстку позицію щодо Китаю - ЗМІ

На питання, чи йдеться про відмову від наміру британського уряду визначити Китай як загрозу, прем’єр Британії зазначив, що висловлена ним позиція "повністю узгоджується з нашими союзниками" і їхніми стратегіями безпеки.

"Якщо ви подивитеся на стратегію національної безпеки США, яка була опублікована лише пару тижнів тому, і якщо ви подивитеся на те, як вони описують своє бачення Китаю і як з ним поводитися, я думаю, ви побачите, що це дуже схоже на те, як я щойно описав це", – додав він.

Як нагадує Politico, під час виборів лідера Консервативної партії Британії влітку цього року Сунак називав Китай "найбільшою загрозою для Британії, безпеки і процвітання світу в цьому столітті".

Ліз Трасс, яка тоді перемогла і стала прем’єркою, обіцяла в оновленій стратегії національної безпеки визначити КНР як "нагальну загрозу" безпеці Британії. Це поставило б Китай в один ряд із Росією і мало б серйозні наслідки для зовнішньої політики Великої Британії в регіоні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: