Прем'єрка Литви пропонує компенсувати євреям забране в них у ХХ столітті майно

Вівторок, 15 листопада 2022, 19:08

Прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте запропонувала виплатити єврейському населенню 37 мільйонів євро як компенсацію за приватне майно, експропрійоване в євреїв протягом минулого століття.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Шимоніте запропонувала змінити закон про компенсацію доброї волі за нерухоме майно єврейських релігійних громад, ухвалений у 2011 році. Відповідно до нього, Литва зобов'язалася виплатити понад 37 мільйонів євро компенсацій протягом десяти років за майно єврейських громад, експропрійоване тоталітарними режимами.

У поправках прем’єрка Литви пропонує доповнити закон положенням про те, що компенсації виплачуватимуться і за майно осіб єврейської національності, які проживали в Литві до або під час Другої світової війни.

"Ця символічна сума спрямована на відновлення бодай часткової справедливості та забезпечення турботи про литовських євреїв, їхню культуру та спадщину", – йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Сейм Литви нагадав Росії про вимогу компенсації за окупацію

Виплата компенсацій передбачена не пізніше 1 липня 2025 року. До того спеціальний фонд отримуватиме й розглядатиме заявки від постраждалих або їхніх спадкоємців, які претендують на отримання індивідуальної компенсації.

Проєкт поправок до закону про компенсацію доброї волі ще має схвалити уряд Литви, після чого він відправиться на затвердження до Сейму.

Як зазначає Delfi, литовські євреї та литовські єврейські релігійні громади кілька разів зазнавали націоналізації нерухомості, яка почалася під час першої радянської окупації 1940 року. Німеччина, яка окупувала територію Литви у 1941 році, націоналізацію не скасувала, а радянська окупація після неї остаточно відібрала майно жертв Голокосту.

Під час окупації Литви гітлерівською Німеччиною в 1941-1944 роках було знищено близько 90% із приблизно 208 тисяч литовських євреїв.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: