Мальта збирається пом'якшити суворе законодавство про аборти

Середа, 16 листопада 2022, 19:02

Мальта має намір пом'якшити свої суворі закони проти абортів, дозволивши переривання вагітності, коли життя або здоров'я матері піддаються серйозному ризику.

Про це заявив в середу міністр охорони здоров'я Мальти Кріс Фірн, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Середземноморський острів є єдиною країною в Європейському Союзі, яка має повну заборону на аборти.

За словами Фірна, законодавчі поправки, які будуть представлені в парламенті наступного тижня, будуть спрямовані на вирішення ситуацій, коли життя або здоров'я жінки знаходяться під серйозною загрозою, але плід занадто малий, щоб можна було викликати пологи.

В даний час, сказав він, лікар несе відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до чотирьох років, якщо він перериває вагітність, щоб врятувати життя матері. Жінки, які переривають вагітність з тієї ж причини, також караються чотирма роками ув'язнення.

"Вибір не в тому, хто виживе - мати чи дитина. Вибір тут полягає у тому, чи помре і мати, і дитина, чи буде врятоване життя матері", - сказав він.

"Ми не вважаємо, що після такого випробування жінка повинна опинитися у в'язниці" – додав міністр.

Про реформу задумалися після того, як в червні американській туристці Андреа Пруденте було відмовлено в перериванні вагітності після того, як у неї почалася сильна кровотеча.

Лікарі заявили, що її життя знаходиться під загрозою, і врешті-решт її перевезли до Іспанії, де вона зробила аборт.

У вересні Пруденте подала до суду на уряд Мальти, закликаючи суд визнати, що закон про заборону абортів за будь-яких обставин порушує права людини. Справа ще не дійшла до судового розгляду.

Нагадаємо, Національна асамблея Франції – нижня палата парламенту – зробила перший крок до закріплення права на аборт у конституції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: