Кулеба і МЗС після перших вироків у справі МН17 сподіваються на відповідальність РФ

доповнено 18:18
Четвер, 17 листопада 2022, 17:51

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба привітав перші вироки у справі про збиття рейсу MH17 над Донбасом у липні 2014 року, висловивши сподівання на притягнення до відповідальності керівництва Росії.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Вітаю перші вироки за збиття MH17. Титанічна спільна робота України, Нідерландів, Бельгії, Австралії, Малайзії. Ці рішення надсилають сигнал РФ: жодна брехня не допоможе уникнути правосуддя. Вся вертикаль командування російських злочинців має бути притягнута до відповідальності", – написав Кулеба у Twitter.

У міністерстві закордонних справ окремо зазначили, що рішення Гаазького суду є "знаковою подією на шляху до встановлення справедливості та забезпечення невідворотності покарання за вчинені злочини".

"Оголошені вироки також свідчать, що на лаві підсудних, врешті-решт, опиняться й ті, хто приймав рішення та віддавав наказ про збиття пасажирського лайнера. Покарання цих людей обов'язково відбудеться", – переконані в МЗС.

"Ще один крок на шляху до правди й справедливості": прем'єр Нідерландів про вирок у справі МН17

Також там наголошують, що невідворотну відповідальність за збиття МН17 понесе і Російська Федерація як держава, яка порушила норми міжнародного права, передавши злочинцям ЗРК "Бук".

"Транспортування смертоносної зброї на територію України є одним із ключових доказів у справі за позовом України до РФ, що нині розглядається Міжнародним судом ООН", – нагадало відомство.

Нагадаємо, Окружний суд Гааги 17 листопада заочно засудив до довічного ув’язнення Ігоря Гіркіна, Сергія Дубінського та Леоніда Харченка за їх роль у збитті малайзійського лайнера MH17 над Донбасом та доручив забезпечити їхній арешт. Суд постановив, що вони повинні виплатити родичам загиблих понад 16 млн євро компенсацій.

Між тим четвертого обвинувачуваного, Олега Пулатова, суд визнав невинуватим, попри те, що він був заступником Гіркіна і передавав іншим обвинувачуваним вказівки щодо евакуації системи "Бук". 

Гаазький суд також визнав, що Росія контролювала "ДНР" під час збиття лайнера MH17.

Дивіться свіжий блог ЄвроПравди з Нідерландів: Перше рішення Гааги: винний не лише Гіркін. Деталі рішення суду про збитий Boeing MH17.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.