У Чорногорії протестували проти урізання повноважень президента із прапорами України

фото
П'ятниця, 18 листопада 2022, 17:14

У Чорногорії в четвер відбувся вже другий протест громадян, незгодних із рішенням парламенту про обмеження повноважень президента країни Міло Джукановича - деякі з них тримали українські прапори.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Балканський оглядач".

 
Фото: Vijesti

Протест під назвою "Ми є" ("Ima nas") відбувся в столиці Чорногорії Подгориці вдруге за останні кілька тижнів.

 
Фото: Vijesti

Ініціатори акції вимагають насамперед відкликати ухвалені зміни до закону про президента та провести позачергові парламентські вибори.

 
Фото: Vijesti

У ніч проти 2 листопада за ініціативою проросійської партії "Демократичний фронт" депутати Чорногорії передали парламенту частину президентських повноважень cтосовно призначення уряду, ухваливши відповідні зміни до закону про вибори президента.

Партії патріотичного спрямування та патріотично налаштовані чорногорці виступають проти планів парламентської більшості, а сам Джуканович заветував закон – хоча це вето й може подолати більшість у законодавчому органі.

Поправками до закону про президента парламентська більшість хоче насамперед створити умови для висування на посаду глави нового уряду очільника ліберально-консервативного Демократичного альянсу Міодрага Лекича, лояльного до Росії політика із досвідом дипломатичної діяльності за часів Югославії, який не підтримував чорногорську незалежність.

Демократична партія соціалістів Джукановича та близькі до неї опозиційні партії звинуватили парламентську більшість у здійсненні конституційного перевороту, правовому насильстві та руйнуванні конституційного ладу Чорногорії. Ухвалений закон вони назвали "законом Лекича".

Читайте більше тут: Переворот по-чорногорськи: що може завадити захопленню влади дружніми до Кремля силами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.