Європарламент схвалив законодавство про гендерну рівність у топ-керівництві компаній

Вівторок, 22 листопада 2022, 15:15

Європарламент схвалив законодавство, яке має на меті просувати гендерну рівність у топ-керівництві компаній.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби, яке є у розпорядженні "Європейської правди".

Схвалення директиви, прозваної "Жінки у правлінні", відбулося через 10 років після того, як цю ідею вперше озвучили. До липня 2025 року усі великі компанії у ЄС з визначеного переліку повинні будуть подбати, щоби щонайменш 40% посад, які не є посадами виконавчих директорів, або 33% усіх керівних посад обіймалися представниками статі, яка наразі є у меншості.

Вимога не поширюється на дрібний та середній бізнес із менш ніж 250 працівниками. 

Головним критерієм відбору кандидатів на посади мають залишатися професійні компетенції. Компанії, на які поширюється зобов’язання, повинні будуть раз на рік публікувати інформацію про представленість статей у своїх керівних органах, і якщо поставлених цілей не досягнуто - пояснювати, як вони планують рухатися до них. 

Країни-члени повинні будуть на національному рівні створити ефективні і пропорційні заходи для впливу на ті компанії, щодо яких є підозри у непрозорості призначень на керівні посади. 

Директива набуде чинності через 20 днів після публікації в Офіційному журналі ЄС. 

Єврокомісія вперше внесла пропозицію про стимулювання гендерної рівності у правлінні компаній ще у 2012 році, але відтоді протягом 10 років на рівні Ради ЄС не вдавалося досягти спільної позиції. Перемовники від Європарламенту та Ради ЄС досягли згоди лише у червні 2022 року. 

"Через 10 років після пропозиції Єврокомісії у нас нарешті буде європейський закон про гендерну рівність у правліннях компаній. "Скляна стеля", яка заважала жінкам отримувати топ-посади у компаніях, тепер похитнулася. Це справді історичний і зворушливий момент", - прокоментувала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. 

За даними станом на 2021 рік жінки обіймали лише 30,6% посад членів правління найбільших компаній у ЄС, при цьому, з великою розбіжністю між країнами: якщо у Франції це було 45,3%, то на Кіпрі жінки мали лише 8,5% на топ-посадах. Станом на 2022 рік жінки є виконавчими директорами у менш ніж 1 з 10 найбільших компаній ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: