Поліція Словаччини поновила справу про хабарництво щодо глави Центрального банку

Четвер, 24 листопада 2022, 15:21

Словацька поліція відновила звинувачення у хабарництві проти голови Центрального банку та члена Європейського центрального банку Петера Казиміра.

Про це пише Reuters, повідомляє "Європейська правда".

Прокуратура раніше зняла звинувачення в хабарництві, яке датується часом, коли Казимір був міністром фінансів у минулому уряді.

"Підрозділ (поліції) NAKA звинуватив пана Казиміра в основному в тому ж самому, що і рік тому", - сказав адвокат Ондрей Мулярчик.

"На нашу думку, це не відповідає правовій позиції генерального прокурора. Ми подамо на це скаргу у встановлений законом термін. Глава Центробанку не вважає себе винним, він не вчинив жодного кримінального злочину", - додав він.

У жовтні 2021 року Спеціальна прокуратура країни єврозони пред'явила Казиміру звинувачення в "злочині, пов'язаному з корупцією". У червні вона зняла звинувачення, одночасно наказавши прокурорам переглянути справу.

Казимір був міністром фінансів з 2012 по 2019 рік, висунутий лівою партією SMER.

Словацький ЗМІ минулого року повідомляли, що Казимір був "кур'єром", який приніс хабар у розмірі близько 50 000 євро тодішньому голові податкової адміністрації країни.

У четвер Казимир знову заперечив звинувачення.

"Звинувачення в тому, що я повинен був дати хабар високопоставленому (податковому) чиновнику, є абсолютною брехнею. Я не скоював ніякого злочину", - сказав він.

Згідно із законодавством Словаччини, голова центрального банку призначається президентом за поданням уряду і схвалюється парламентом, і може бути звільнений, якщо перестає відповідати критеріям, які включають відсутність судимості.

Члени Ради керуючих ЄЦБ можуть бути звільнені, якщо вони були визнані винними в серйозних порушеннях або органи влади нададуть достатні докази того, що вони брали участь у таких порушеннях.

Нагадаємо, Суд ЄС виніс рішення, за яким члени Керівної ради Європейського центрального банку не користуються імунітетом від кримінального переслідування за можливі правопорушення, скоєні поза їхніми обов'язками у центральному банку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.