Як Орбан перейшов на бік зла і за яких умов Угорщина і Україна налагодять співпрацю

Аналітика коротко
Вівторок, 13 грудня 2022, 17:10

Частина угорської влади та громадян досі не зрозуміли, що українці – це не росіяни. Нашу державу продовжують сприймати через російську призму. А ставлення українців та угорців одне до одного нерідко ґрунтується на помилках. 

Хоча багато хто вже усвідомлює ці помилки та їхні наслідки.

Та й чимало українців сприймають Угорщину як ворожу державу, а заяви прем’єр-міністра Віктора Орбана та особливо очільника його МЗС Петера Сійярто немов свідомо спрямовані на загострення, розпалення ворожнечі між державами. І нема тому ради, бо це – "фірмовий підхід" Орбана, який звик будувати політичний капітал на "пошуку ворогів", мобілізуючи суспільство навколо цього.

Тож Орбану "ворожа Україна" потрібна як інструмент у боротьбі з його головним "ворогом": економічною кризою.

Про те, що справді відбувається в Угорщині, яким є ставлення до України та з ким реально продовжувати діалог у цій країні – у детальному огляді редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка Здолати вічного Орбана: хто допоможе вийти з кризи у відносинах України та Угорщини.

Останнім часом Угорщина потрапляла до українських новин за одного з двох приводів. Або коли Орбан блокував щось для України (передусім – виділення допомоги на суму 18 млрд євро). Або коли Євросоюз блокував виділення грошей для Угорщини.

Насправді ці блокування пов’язані одне з одним. 

Орбан просто шантажував Євросоюз і зрештою навіть досягнув у цьому проміжного успіху: у ЄС хоч і знайшли, як подолати угорське вето, але у підсумку пішли на компроміс та виділили частину заморожених грошей.

На кону – дуже багато, бо Угорщина увійшла у надглибоку фінансову кризу, здатну обвалити її економіку. І це не перебільшення. 

Орбан та його соратники давно ламають європейську єдність з багатьох питань і заперечують європейські цінності. Але цього року Будапешт перевершує сам себе. Орбан навіть відкрито прогнозує майбутній силовий конфлікт Угорщини з ЄС.

Протистояння у ЄС вилилося у формат "Угорщина проти всіх".

Попри все це, попри свою відкриту гру на боці Путіна, режим Орбана не є проросійським. Він є просто цинічним, геть позбавленим цінностей і готовим співпрацювати з будь-ким, хто дає або хоча б обіцяє гроші. 

Однак Орбан і незчувся, як це стало його ахіллесовою п’ятою...

Зараз прем’єр-міністр Угорщини несе стратегічні втрати.

Євросоюз перед досягненням компромісу знайшов шлях обійти угорське вето. Натомість дії Орбана призвели до ізоляції Угорщини, і він все одно не зміг отримати достатньо коштів, щоб наповнити бюджет. 

Через це угорська влада продовжує шукати можливість замістити європейські гроші – але при цьому робить ще більше помилок і додатково посилює свою ізоляцію в Європі.

Але найбільшу стратегічну шкоду Угорщині може завдати те, що у пошуку грошей Орбан почав працювати проти США.

У листопаді Угорщина вийшла на новий рівень, оголосивши про розбудову партнерства з Іраном, державою з "вісі зла" для США. Мета Орбана у цьому "партнерстві" зрозуміла: він хоче знайти дешеву нафту за будь-яку ціну. Але коли цією ціною виявляється руйнування залишків довіри у відносинах із Вашингтоном, стає очевидним, що тактика уряду Орбана більше схожа на паніку та веде його до стратегічних поразок.

Однак рано чи пізно влада в Угорщині зміниться. Бо так працює демократія – навіть така обмежена, як в Угорщині. А зважаючи на рівень економічних викликів перед командою Орбана, на його глибокий конфлікт із Брюсселем і цілком можливий провал угорської економіки, існує шанс, що нова або принаймні "оновлена" влада з’явиться в Угорщині швидше, ніж вважають.

Зараз склалася унікальна ситуація, коли в Угорщині за підтримку України виступають практично усі опозиційні партії. У це важко повірити, але навіть одіозний "Йоббік" нині став проукраїнським, виступає за допомогу нашій державі та за скидання Орбана.

Разом з тим треба усвідомлювати також, що навіть за перемоги опозиції процес примирення буде непростим.

Ніхто не знає, як довго "Фідес" керуватиме Угорщиною. Але точно відомо, що вона лишатиметься членом ЄС та НАТО. І якщо Україна хоче вступити у ці організації – то не має іншого шляху, аніж через діалог із Будапештом. У тому числі роблячи кроки назустріч.

На щастя, навіть у чинній владі Угорщини далеко не всі є "аватарами Орбана" у сприйнятті України.

Від усіх співрозмовників, дотичних до двосторонніх відносин, доводилося чути: зустрічі представників двох урядів на робочому рівні, без впливу політичного порядку денного, проходять конструктивно.

Це дозволяє сподіватися, що за появи політичної волі для співпраці у чинної влади Угорщини або у разі примирення Орбана з Брюсселем все може змінитися.

Докладніше – у матеріалі Сергія Сидоренка Здолати вічного Орбана: хто допоможе вийти з кризи у відносинах України та Угорщини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: