Офіційний Бухарест не планує влаштовувати бойкот Австрії за вето на вступ до Шенгену

Четвер, 15 грудня 2022, 13:30

Президент Румунії Клаус Йоганніс відреагував на заклики у Румунії влаштувати бойкот австрійським товарам за необґрунтоване вето Відня на вступ Румунії до Шенгенської зони - зазначивши, що є прихильником дипломатичного рішення.

Про це повідомляє Euractiv, пише "Європейська правда".

Клаус Йоганніс сказав, що Бухарест не планує заходів бойкоту проти Австрії і він сам вважає за краще вирішити питання дипломатичними інструментами.

Президент зазначив також, що Румунія не буде позиватися до Суду ЄС, але він підніматиме питання на зустрічі Євроради.

Водночас Йоганніс ще раз розкритикував Австрію за рішення, зауваживши, що рішення Відня обумовлене переважно внутрішньою політикою. "Аргументи Австрії не спрямовувалися проти Румунії чи Болгарії. Вони використали цей інструмент (Раду міністрів юстиції та внутрішніх справ країн-членів ЄС), щоби продемонструвати, що у них забагато мігрантів і вони не хочуть розширення Шенгенської зони".  

Клаус Йоганніс також висловив жаль, що рішення Австрії може спричинити зростання євроскептичних настроїв у Румунії, а громадяни країни через це відчуватимуть себе європейцями "другого сорту".

Нагадаємо, глави МВС країн ЄС не змогли затвердити приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони, але погодилися на приєднання Хорватії. Проти виступили дві країни - Австрія і Нідерланди. При цьому Нідерланди уточнили, що не виступають проти Румунії, а лише проти Болгарії, але оскільки ухвалювалися два окремі рішення, одне щодо Хорватії, друге – щодо Болгарії і Румунії, то їхній голос також був проти.

У відповідь Румунія викликала для консультацій свого посла в Австрії, тимчасово понизивши рівень дипвідносин з цією країною, а міністр внутрішніх справ опублікував відкритого листа до свого австрійського колеги, де висловлює йому докори і називає рішення несправедливим і незрозумілим.

Президент Австрії Александр ван дер Беллен висловив невдоволення рішенням власного уряду ветувати вступ Румунії і Болгарії до Шенгенської зони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.