Швеція виділяє $10 млн, щоб допомогти Молдові з компенсаціями за газ, опалення та електрику 

Субота, 17 грудня 2022, 16:52

Швеція виділяє $10 млн для фонду зниження енергетичної вразливості Молдови, щоб допомогти уряду Молдови надати компенсації за газ, опалення та електрику щонайменше 100 тисячам сімей із вразливих верств населення.

Про це пише видання NewsMaker, повідомляє "Європейська правда".

"Економіка європейських країн, особливо економіка Молдови, серйозно постраждала через жахливу і невиправдану агресію Росії проти України і безперервні маніпуляції з енергопостачанням. Люди борються зі зростанням вартості життя, від якого страждають найбільш вразливі верстви населення. У цій ситуації ми всі повинні об'єднатися, щоб бути стійкими і добре пережити зиму", - сказала посол Швеції в Молдові Катаріна Фрід.

Молдова судитиметься з "Газпромом" через невиконання контракту

Кошти будуть виділені в межах угоди, підписаної з Програмою розвитку ООН (ПРООН). 

Згідно з дослідженням ПРООН про вплив збільшення вартості енергоресурсів, більше ніж половина населення Молдови страждає від енергетичної бідності, витрачаючи понад 10% бюджету домогосподарства на оплату рахунків. 

За оцінками ПРООН, кількість людей, які живуть у бідності через наслідки війни, включно з високою інфляцією, може збільшитися більш ніж утричі та становити близько 35% від загальної чисельності населення.

Нагадаємо, навесні цього року з ініціативи Румунії, Німеччини та Франції було створено групу підтримки Молдови.

5 квітня в Берліні відбулася перша конференція платформи, 15 липня в Бухаресті - друга конференція, а 21 листопада в Парижі - третя. На ній президент Франції Еммануель Макрон оголосив про надання Молдові нового пакета допомоги на суму понад 100 мільйонів євро на закупівлю газу та електроенергії, а також на управління кризою біженців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.