У польському Сеймі провалилось голосування за визнання РФ державою-спонсором тероризму

П'ятниця, 2 грудня 2022, 11:22

Польський Сейм не зміг ухвалити резолюцію про визнання РФ державою, яка підтримує тероризм, через внесену правлячою партією поправку, ухвалення якої заблокувала опозиція.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє PAP.

Проєкти постанов про визнання Росії державою-спонсором тероризму були внесені фракціями "Ліві" та "Право і справедливість". Над законопроєктами працював комітет у закордонних справах. У четвер Сейм Польщі мав проголосувати за резолюцію, яка визнає Росію державою, що підтримує тероризм.

Під час вечірнього обговорення, що передувало голосуванню, фракції та групи одностайно висловили підтримку резолюції.

Під час дебатів до резолюції була внесена поправка "Права і справедливості", що викликало спротив з боку опозиції.

"Російська Федерація несе пряму відповідальність за збиття літака Малайзійських авіаліній (рейс MH17) у липні 2014 року, коли загинули 298 пасажирів та членів екіпажу, а також за катастрофу літака ВПС Польщі (рейс 101) у Смоленську (Росія) у квітні 2010 року, в якій загинули 96 осіб, що перебували на борту, в тому числі президент Польщі Лех Качинський, польські урядовці, високопоставлені польські військові та військові командири країн-членів НАТО, а також члени польського парламенту". - йдеться у поправці.

Перед голосуванням резолюції опозиція попросила оголосити перерву у зв'язку із внесенням поправки. Доповідач комітету в закордонних справах Павел Коваль з опозиційної "Громадянської коаліції" оцінив цю поправку як таку, що "руйнує компроміс", досягнутий у комітеті.

Клопотання про перерву було відхилено, і Сейм прийняв рішення приступити до голосування за резолюцію. Після цього відбулося голосування щодо поправки до резолюції. У голосуванні взяли участь 226 членів Сейму, з них 225 проголосували за, ніхто не голосував проти, один утримався. Опозиція не брала участі у голосуванні, тому кворуму не було.

"Ми не можемо голосувати за резолюцію, тому що ви витягли картки, рішення немає", - повідомила спікер Сейму Польщі Ельжбета Вітек.

Опозиційні депутати вимагали поставити на голосування ухвалену в комітеті резолюцію, з опозиційних трибун лунали вигуки: "Російська агентура!". Спікер Сейму підсумувала, що це "один великий скандал", і наказала перейти до наступних голосувань.

Після голосування Павел Коваль та голова фракції "Громадянської коаліції" Борис Будка у розмові з журналістами назвали Антонія Мацеревича винуватцем "руйнування консенсусу" щодо проєкту. "Людина, яка підірвала дуже хорошу, добре продуману, спільну резолюцію Сейму, що визнає Російську Федерацію державою, що підтримує тероризм. А чим займається Антоній Мацеревич? Він вкидає поправку, яка говорить, що Росія несе відповідальність за вбивство президента республіки. Мацеревич хоче разом із Качинським втягнути Польщу у війну з Росією?" - сказав Будка.

Міністр європейських справ Польщі Шимон Шиньковський вель Сенк не приховував свого здивування позицією опозиційних депутатів. "Я приїхав на голосування прямо з аеропорту, щоб проголосувати за надзвичайно важливий проєкт резолюції, який є важливим у контексті надсилання сигналу від польського парламенту, що Росія є терористичною державою", - сказав він.

"Мене тим більше дивує таке ставлення, оскільки міжнародні інституції, в тому числі Європарламент у 2015 році, потім Парламентська асамблея Ради Європи у жовтні 2018 року, потім Європарламент в іншій резолюції, прийнятій кілька днів тому, засудили Росію за її дії - звичайно, у 2015 році це був більш м'який зміст, - але вже тоді у змісті резолюції була згадка про Смоленську катастрофу", - зазначив міністр.

"Виявляється, що в польському Сеймі таке неможливо. У міжнародних інституціях це не викликає жодних двозначностей, а в польському парламенті це призводить до того, що опозиція зриває кворум", - наголосив Шимон Шиньковський вель Сенк.

Коли Сейм зможе повернутися до розгляду резолюції, поки не повідомляється.

Нагадаємо, 23 листопада Європарламент під час голосування у середу підтримав резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму.

21 листопада Парламентська асамблея НАТО визнала Російську Федерацію та її режим державою-терористом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.