Прем'єр Іспанії виключив проведення референдуму про незалежність Каталонії

Вівторок, 27 грудня 2022, 17:43

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив, що анонсований очільником Женералітату (уряду) Каталонії Пере Арагонесом референдум про відокремлення регіону у 2023 році "не відбудеться", а дискусії про незалежність Каталонії "лишились у минулому".

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RTVE, про це Санчес заявив на пресконференції за підсумками року у вівторок.

"Вони (прихильники незалежності Каталонії) можуть заявляти все, що завгодно, але цього (референдуму) не буде. Конституція Іспанії, як і будь-яка інша конституція у світі, не визнає права на незалежність жодної території", – сказав іспанський прем’єр.

Парламент Іспанії пом'якшив закон про заколот, за яким ув'язнили колишніх лідерів Каталонії

За його словами, незалежність Каталонії "є проєктом, який йде врозріз з часом", з огляду на те, що Європа "перебуває в площині більшої інтеграції".

Натомість Санчес наголосив, що з "часом, терпінням, рішучістю і щедрістю з боку кожного" можна буде "знайти ту точку рівноваги, яка гарантує співіснування в Каталонії", а "єдність Іспанії виковується, консолідується та гарантується шляхом співіснування, а не конфронтації".

Нагадаємо, восени 2017 року влада Каталонії без погодження із центральним урядом організувала й провела референдум про відокремлення від Іспанії. Це призвело до короткочасного проголошення незалежності та найгіршої політичної кризи в Іспанії за останні десятиліття.

Лідери каталонських сепаратистів були засуджені до тривалих тюремних термінів за різними звинуваченнями. Однак прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес, який прийшов до влади у 2018 році, оголосив курс на діалог із Каталонією та помилував засуджених.

Більше про події в Каталонії читайте тут: Поразка сепаратистів: що змінили 4 роки після референдуму про незалежність Каталонії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: