На Мальті протестували проти пом’якшення суворого законодавства про аборти 

Понеділок, 5 грудня 2022, 09:58

У неділю біля офісу прем'єр-міністра Мальти відбувся протест із вимогою зупинити плани щодо зміни суворих законів проти абортів.

Про це повідомило агентство Reuters, пише "Європейська правда".

Протест, найбільший за останні роки, зібрав кілька тисяч людей, включаючи головного католицького єпископа Мальти та лідера консервативної опозиції. Очолила акцію колишня лівоцентристська президентка країни Марі-Луїз Колейро Прека.

Деякі з присутніх несли плакати з гаслами "Не допустити абортів на Мальті" та "Захистити наших дітей". Вони також скандували "Ні абортам, так життю".

Традиційно католицька Мальта – єдиний член Європейського Союзу, який забороняє аборти за будь-яких обставин, навіть якщо вагітність загрожує життю чи здоров'ю жінки.

Минулого тижня міністр охорони здоров'я Кріс Ферне представив у парламенті поправку, згідно з якою лікарям більше не загрожує до чотирьох років ув'язнення, якщо їхнє втручання з метою допомогти жінкам із тяжкими проблемами зі здоров'ям призведе до переривання вагітності.

На сьогодні жодного лікаря в країні не було притягнуто до відповідальності за такими звинуваченнями.

Мальта збирається пом'якшити суворе законодавство про аборти

Правоцентристська опозиція, впливова католицька церква та деякі неурядові організації назвали поправку непотрібною та відкриття шляху до повної лібералізації абортів.

Уряд прем'єр-міністра Роберта Абели має комфортну більшість у парламенті, і в його лавах не спостерігається жодних розбіжностей, але опитування громадської думки показують, що більшість населення проти абортів, особливо серед людей похилого віку.

Зміна правил проведення абортів очікується після того, як у червні туристці зі США Андреа Пруденте було відмовлено у проханні перервати нежиттєздатну вагітність після того, як у неї почалася рясна кровотеча.

Лікарі сказали, що її життя перебуває під загрозою, і в результаті її перевезли до Іспанії, де вона зробила аборт. Пізніше вона подала до суду на уряд Мальти, вимагаючи, щоб суд визнав, що заборона абортів за будь-яких обставин порушує права людини. Справа ще не дійшла до суду.

Нагадаємо, Національна асамблея Франції – нижня палата парламенту – зробила перший крок до закріплення права на аборт у конституції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: