Єврокомісія: ми не можемо дозволити одній державі зірвати надання допомоги Україні

Вівторок, 6 грудня 2022, 17:45

Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс вважає, що ЄС ухвалить політичне рішення, яке дозволить надати Україні у 2023 році 18 мільярдів євро макрофінансової допомоги попри позицію Угорщини.

Про це Домбровскіс сказав у вівторок на пресконференції після завершення засідання міністрів фінансів Ради ЄС, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"Держави-члени віддані працювати, щоб гарантувати надходження цих фінансів до України вже у січні. Україна перебуває у стані війни й відчайдушно потребує підтримки. Ми не можемо дати змогу одній державі-члену відтермінувати і зірвати фінансову підтримку ЄС. Ми це зробимо, так чи інакше", – сказав він.

Домбровскіс запевнив, що пошук рішення триватиме найближчими днями: "ЄС має продемонструвати єдність і солідарність і дотриматись обіцянок, наданих Україні".

Говорячи про можливі варіанти вирішення ситуації, віцепрезидент Єврокомісії нагадав, що виконавчий орган ЄС їх уже окреслив: "Це два варіанти – гарантування запозичень може бути з бюджету ЄС, або ж це можуть бути гарантії держав-членів".

У Єврокомісії розповіли подробиці плану фінансування України на 18 млрд євро

Міністр фінансів Чехії Збігнев Станюра, який головував на засіданні Ради ЄС, запевнив, що буде зроблено все можливе, щоб гарантувати виділення цих коштів на початку січня 2023 року. "Усе можливо. Чи то план А, чи план Б. За будь-яку ціну. Ми маємо це зробити. Ми маємо 20 днів для плану А або плану Б".

Нагадаємо, під час засідання Ради ЄС Угорщина заблокувала ухвалення необхідної законодавчої поправки для затвердження плану надання Україні 18 мільярдів євро макрофінансової допомоги, починаючи із січня 2023 року.

Раніше прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що і надалі не буде підтримувати план Європейського Союзу щодо надання Україні 18 мільярдів євро допомоги наступного року.

Як Орбан "атакує" Україну і чи зможе Євросоюз його зупинити, читайте у статті: Усі проти Орбана: як країни Центральної Європи пішли на блокаду вчорашніх друзів з Угорщини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.