ЄС на саміті підтвердив європейське майбутнє країн Західних Балкан

Вівторок, 6 грудня 2022, 17:48

Європейський Союз на саміті з країнами Західних Балкан підтвердив, що бачить їх майбутніми членами ЄС.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у спільній декларації за підсумками саміту. 

"ЄС підтверджує цілковиту та однозначну відданість перспективі членства країн Західних Балкан та закликає до прискорення процесу вступу, що має грунтуватися на реальних реформах партнерів, чесному й ретельному дотриманні умов та принципі заслуг - що у наших спільних інтересах", - зазначають у декларації.

ЄС відзначив євроінтеграційний прогрес країн, який відбувся з часу попереднього саміту у жовтні 2021 року, окремо відзначивши перші міжурядові конференції з Албанією та Північною Македонією. 

Брюссель привітав відданість партнерів ключовим європейським цінностям та принципам та додатково нагадав про важливість продовжити зусилля у сфері верховенства права, незалежності судової системи, боротьби з корупцією, організованою злочинністю, покращення якості врядування, ситуації з правами людини і правами меншин; також нагадав про важливість вільного громадянського суспільства, свободи слова та плюралізму медіа. 

"Надійність висловлених зобов’язань залежить від реального впровадження необхідних реформ та створення переконливого списку виконаних задач", - додають у декларації. 

Також Рада ЄС закликає інші євроінституції просувати поступову інтеграцію регіону паралельно з процесом розширення "на основі принципів зворотності та заслуг". 

Нагадаємо, саміт проходив у столиці Албанії Тирані. Сербія вирішила бойкотувати його. 

Читайте також: Смуга перешкод на шляху до ЄС: досвід Західних Балкан, що має допомогти Україні

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: