Прем'єрка Естонії розповіла, коли країна отримає власні ППО

Вівторок, 6 грудня 2022, 21:43

Перші системи протиповітряної оборони середньої дальності з’являться в Естонії у 2024 році, до того часу повітряний простір країни захищатимуть союзники НАТО.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", в інтерв’ю Radio 4 заявила прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас.

Вона нагадала, що на саміті Альянсу в Мадриді у червні 2022 року було ухвалене рішення про посилення східного флангу НАТО.

"Також у частині протиповітряної оборони ми ухвалили окреме рішення, що ми придбаємо власні системи ППО середньої дальності, крім того, що ми отримаємо від союзників. Це важливі рішення для того, щоб захистити Естонію", – зазначила естонська прем’єрка.

Естонія: замість "танку з Нарви" встановлять радар для виявлення російських БПЛА

Вона уточнила, що системи ППО мають прибути на місце у 2024 році, а до цього часу Естонія має відповідні можливості союзників, зокрема розгорнуті ними системи й авіацію.

"Багато розмов було про солдатів, але як разом із солдатами, так і без солдатів сюди буде доставлено запаси та обладнання, яке переміщати, можливо, навіть складніше, ніж людей. Це важливо, чи то ППО, чи то інші системи", – пояснила Каллас.

Нагадаємо, міністр оборони Естонії Калле Лаанет та міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс підписали на саміті НАТО в Мадриді протокол про наміри, який створює основу для спільних закупівель систем протиповітряної оборони.

У листопаді Естонія також домовилася з Британією про посилення її військової присутності, зокрема й щодо систем ППО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.