Греція просить ЄС заборонити імпорт риби з Туреччини

Четвер, 12 січня 2023, 09:15

Міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас направив листа верховному дипломату ЄС Жозепу Боррелю з проханням вжити заходів проти незаконного рибальства Туреччини в грецьких водах.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у публікації Euractiv.

5 січня патрульний корабель грецької берегової охорони намагався ідентифікувати три турецькі риболовецькі судна, які вели промисел в акваторії на південний схід від острова Фармаконісі - в межах грецьких територіальних вод. Але грецький патруль зазнав переслідування з боку турецького судна.

Греція відреагувала на військові погрози з боку Туреччини

На думку Афін, це є поширеною практикою, яка має на меті поставити під сумнів суверенітет Греції та спровокувати інцидент між двома країнами.

"Ця повторювана турецька практика створює небезпечне безпекове середовище і збільшує ймовірність "інциденту", який може бути використаний Анкарою для ескалації напруженості у відносинах між Грецією і Туреччиною", - написав Дендіас у своєму листі.

Грецькі ЗМІ повідомили, що Дендіас попросив Борреля активувати регламент, пов'язаний з "незаконним, непідзвітним і нерегульованим рибальством", згідно з яким "якщо третя країна не дотримується його, вона позначається як така, що "не співпрацює", і її рибна продукція може бути заборонена на ринку ЄС".

Туреччина знову погрожує Греції через "мілітаризацію" островів в Егейському морі

Така реакція "стане гучним сигналом для Анкари і продемонструє на практиці солідарність ЄС щодо країни-члена, яка майже щодня стикається з питанням про свій суверенітет і погрозами війни", зазначив Дендіас.

За оцінками афінських аналітиків, Туреччина намагається штучно нагнітати напруженість у відносинах з Грецією напередодні важливих загальних виборів, що відбудуться у червні.

Останні соціологічні опитування свідчать, що турецька молодь відвертається від партії президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, вона посідає останнє місце в молодіжних симпатіях.

Як повідомлялося, інфляція в Туреччині різко сповільнилася в грудні, що може допомогти президенту Реджепу Таїпу Ердогану напередодні національних виборів.

Читайте також про те, як Ердоган йде на третій термін та як вибори впливатимуть на зовнішню політику Туреччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.