У Чехії проходять президентські вибори: Земан залишає посаду після 10 років

П'ятниця, 13 січня 2023, 07:30

У Чехії 13 та 14 січня відбувається голосування на президентських виборах.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання Ceske Noviny.

Голосування відбуватиметься сьогодні в Чехії з 14:00 до 22:00 та в суботу з 08:00 до 14:00. Після цього члени виборчих комісій розпочнуть підрахунок голосів на кожній з приблизно 15 000 виборчих дільниць.

У той час як в Чехії голосування тільки розпочинається, на американському континенті воно завершується. Через різницю в часі виборчі дільниці при посольствах там відкрилися ще в четвер. Результати мають бути відомі до вечора суботи.

Якщо жоден з кандидатів не набере більшості голосів у першому турі, він виходить до другого туру разом з наступним за рейтингом кандидатом. Це голосування відбудеться через два тижні.

Прямі вибори президента відбуваються у Чехії вже втретє.

На виборах громадяни вирішать, хто зможе замінити Мілоша Земана на посаді глави держави.

Після відходу профспілкового лідера Йозефа Стредули у виборців залишилося вісім кандидатів, що на одного менше, ніж на попередніх виборах глави держави. Фаворитами вважаються голова руху ANO і експрем'єр-міністр Андрей Бабіш, колишній представник чеської армії і НАТО Петр Павел та колишня ректорка університету Менделя Дануше Нерудова.

Нагадаємо, за менш як тиждень до першого туру президентських виборів у Чехії зросли шанси на перемогу генерала Петра Павела, якого підтримує чинна влада, натомість лідерство втратив втягнутий у корупційні скандали колишній прем’єр Андрей Бабіш.

Детальніше про важливість виборів у Чехії читайте у статті Реванш у Чехії: чому вибори наступника Земана несуть загрозу для України.

Читайте також: Генерал, експрем'єр та "темна конячка": який сюрприз можуть принести вибори у Чехії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: