Президентські вибори в Чехії: експрем'єр Бабіш знову програє в першому й другому турі

Понеділок, 9 січня 2023, 20:25

За менш як тиждень до першого туру президентських виборів у Чехії зросли шанси на перемогу генерала Петра Павела, якого підтримує чинна влада, натомість лідерство втратив втягнутий у корупційні скандали колишній прем’єр Андрей Бабіш.

Про це, як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ČTK, свідчать результати останнього соціологічного опитування агенції Median.

За Павела на виборах президента Чехії готові віддати голоси 29,5% виборців, а Бабіша – 26,5%. Таким чином, генерал покращив свої позиції в порівнянні з попереднім опитуванням (28,7%), а чеський експрем’єр, навпаки, послабив (28,5%).

На третьому місці в опитуванні перебуває економістка Дануше Нерудова, на яку чинна влада Чехії також робить ставку. Та вона, навпаки, втратила в підтримці й наразі може претендувати на 21,5% голосів (було 25%).

Головні кандидати в президенти Чехії зізнались, що курили "траву"

Водночас у другому турі президентських виборів і Павел, і Нерудова наразі перемагають Бабіша з результатом у 59% і 60% голосів відповідно. У разі виходу в другий тур Павела й Нерудової перемагає Павел з 56% голосів.

Опитування Median також показало, що 62% виборців Чехії налаштовані взяти участь у виборах, ще 20,5% розглядають таку можливість, 17% – радше не пішли б голосувати, ще 11% – точно не пішли б. При цьому лише половина респондентів визначилась зі своїм кандидатом, ще 26% поки не зробили остаточний вибір.

Опитування було здійснене серед 1000 чеських виборів зі статистичною похибкою у 3,5%, причому тривало воно протягом 5-9 січня – тобто до новини про виправдання Бабіша у справі про шахрайство з коштами ЄС.

Як відомо, перший тур майбутніх президентських виборів у Чехії відбудеться 13-14 січня, другий за потреби – 27-28 січня.

Читайте також: Генерал, експрем'єр та "темна конячка": який сюрприз можуть принести вибори у Чехії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.